CHP Niğde Milletvekili ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Türkiye Delegasyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, GDO'lu ürünler ve çevresel atıkların gelecek nesilleri tehdit eden iki büyük tehlike olduğunu söyledi.

TÜRKPA Çevre ve Doğal Kaynaklar Daimi Komisyonu'nun 4. Toplantısı, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapıldı. Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan Delegasyon üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye'yi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker temsil etti.

Toplantıda konuşan Güler, GDO'lu ürünlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin saptanmasıyla birlikte GDO'yü karşı toplumsal duyarlılığın arttığına dikkat çekti.

Gürer, Türkiye'de GDO'lu ürünlerin yasak olduğuna vurgu yaparak, “Bu ürünlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri bilinmektedir. Bu konuda ciddi bir toplumsal duyarlılık olmuştur. Ancak bu ürünlerden oluşan hayvan yemlerinin hayvanlar üzerindeki etkisi ve bu ürünlerle beslenen hayvanlardan elde edilen besinler aracılığıyla insanlar üzerinde bir etkisinin olup olmadığını da araştırılması ve irdelenmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker de, Türkiye'de GDO'ya yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, ortak bir sonuca erişmesinin sorunun aşılmasına katkısı olacağını söyledi.

GDO'LU ÜRÜNLERİN EKİM ALANLARI ARTIYOR

GDO'lu ürünlerle ilgili hazırlanan taslak raporun görüşüldüğü toplantı, 2016'da 185,1 milyon hektar transgenik bitkilerin ekim alanının oluştuğu, bu türün ekimin hızla yayıldığı belirtildi. GDO yetiştirimi ve içeriğinde bazı risklerin oluştuğuna dikkat çekilen raporda çevrecilerin GDO'ların tarım alanı için tehlike oluşturduğu konusundaki rahatsızlıklarına vurgu yapıldı.

KANSER RİSKİ

Artış gösteren GDO'lu tarım alanlarının ekosistemlerde önemli değişiklilere neden olabileceğine dikkat çekilen taslak raporda, biyolojik çeşitliliğin yok olabileceği, ayrıca alerjik hastalıklar, kanser, infertiliya halleri, bağışıklık sisteminin zayıflaması, genomda değişiklikler oluşturması, yaşlanmanın hızlanması gibi sağlık sorunlarına neden olabileceği ifade edildi.

Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan ve Türkiye'den ilgili bakanlıkların verilerine dayandırılan raporda GDO kullanılmasının değerlendirilmesi ve bu konuyla ilgili bölgesel işbirliği önceliklerinin hazırlanmasına işaret edildi.

45 YILLIK TEHLİKE; GDO

1973 yılındaki çalışmalarda ilki oluşturulan GDO'ların 1980'li yıllarda örnek ve etkilerinin geliştirildiği belirtilen taslak raporda, bu tarihte GDO'lu ürünlerin erken üretiminin ardından patates, mısır ve domates gibi genetiği değiştirilmiş gıdaların 1990 yılında piyasaya çıkarıldığı kaydedildi.

Taslak raporda ayrıca, GDO'lu ürünlerin insan ve hayvan sağlığı ve çevreye etkisinin tam olarak araştırılmadığı ancak yapılan bir çok araştırmada bunların tehlikeli olarak gösterildiği belirtilirken, Cartagea protokolüne atıfta bulunuldu.

Raporun sonuç bölümünde ise işbirliği, tecrübe paylaşımı, düzenleyici demetim iyileştirilmesi ve risklerin değerlendirilmesi yer aldı. Toplantıda, ülkelerin tarım ve biyoteknoloji odaklı kursların okul müfredatlarına dahil edilmesi ve ilgili öğretim yönetimiyle işbirliğinin geliştirilmesi kararlaştırıldı.

TARIMDANHABER