Milli Gazete'nin bugünkü manşet haberi hayvancılık sektörüne bomba gibi düştü. Genç çiftçi projesine hayvan tedarik eden Ankara merkezli firmaya ait kamyonda başka ile ait binlerce kulak küpesi yakalandı. 30 bin lira hibe karşılığında söz konusu firmanın genç çiftçilere dağıttığı hayvanların tamamı şaibeli hale gelirken, Tarım ve Orman Bakanlığı alarma geçti. Genç çiftçilere hastalıklı ve yurt dışından kaçak olarak getirilen hayvanların dağıtılmasından endişe ediliyor. Jandarma'nın operasyonuyla başlayan geniş çaplı soruşturmanın kamuoyunda tanınan oda, borsa ve birlik başkan ve yöneticilerine sıçramasından endişe ediliyor.
Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, hayvancılıkta büyük operasyon! Genç çiftçi projesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) en önemli hayvan tedarikçisi olan Ankara merkezli büyük bir firmaya yönelik büyük bir operasyon sürdürülüyor. Jandarma, söz konusu firmaya ait kamyonda binlerce kaçak küpe yakaladı. Yakalanan küpeler üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı alarma geçti. Savcılık firmayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda birçok memurun görevden alınması beklenirken, olayın üst düzey yöneticilere kadar sıçramasından endişe ediliyor. Son yılların büyük operasyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı'nı alarma geçiren Jandarma tutanağına Milli Gazete ulaştı.
MİLLİ GAZETE'NİN ŞAİBE İDDİALARINI BELGELEYEN OPERASYON
Milli Gazete'nin genç çiftçi projesiyle ilgili olarak günlerdir sürdürdüğü yayınlarında ne kadar haklı olduğu belgelendi. Hükümetin sözde genç çiftçiye desteklemek için üç yıl önce başlattığı genç çiftçi projesi, bazı firmaların vurgun alanına dönmüş durumda. Ortaya çıkan büyük operasyonda firmaların vurgun iddialarını belgeledi.
VAN'IN KULAK KÜPESİ ARDAHAN'DA YAKALANDI
Ardahan Göle Jandarma Komutanlığı, Ekim ayında yaptığı operasyonda genç çiftçi projesine hayvan tedarik eden Ankara merkezli büyük bir firmaya ait kamyonda 2183 adet kulak küpesi yakaladı. Van iline ait kulak küpelerinin Ardahan Göle'de yakalanması büyük bir hayvan kaçakçılığını gündeme getirirken, söz konusu firmanın genç çiftçi projesinde hayvan tedarikçisi olması vahim bir skandalı gündeme getirdi.
Söz konusu firmanın dağıttığı hayvanlarla ilgili her bölgeden büyük şikayetler gelirken, yakalanan kulak küpeleri buradaki vurgun iddialarına yeni bir boyut kazandırdı.
HER TÜRLÜ SUİSTİMALİ GÜNDEME GETİRİYOR
Bilindiği üzere kulak küpeleri hayvanlara tarım il ilçe müdürlüklerinin görevlendirdiği veteriner hekimler tarafından takılması gerekiyor. Bir ile ait kulak küpeleri, şahıslar tarafından başka bir ile götürülemez. Eğer götürülebilirse, bu kulak küpeleri ile istediğiniz hayvan kaçakçılığını yapabilirsiniz. Kulak küpelerine hayvanların her aşısının yapıldığına dair kayıtlar girildiği için, söz konusu kulak küpesini hastalıklı bir hayvana bile taktığınızda o hayvanın sağlıklı ve aşıları yapılmış olarak istediğiniz yere götürüp satabilirsiniz. Yurtdışından kaçak olarak getirilen hayvanlar bile resmileştirilmiş olur.
ÇİFTÇİYE DAĞITILAN HAYVANLARIN KAN TESTLERİ NEDEN YAPILMADI?
Kulak küpesi yakalanan firmanın genç çiftçi projesinin önemli tedarikçi firmalarından olması, 30 bin lira hibe karşılığında çiftçilere dağıtılan hayvanların tamamını şaibeli hale getirdi. Genç çiftçilere, kaçak hayvanlarla birlikte hastalıklı hiçbir aşısı yapılmamış hayvanlar da dağıtılmış olabilir. Çiftçilere dağıtılan hayvanların kulak küpesine güvenilerek kan testlerinin de yapılmamış olması buradaki skandalı vahim bir duruma getiriyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Ardahan-Göle Jandarma Komutanlığı'nın operasyonun ardından alarm duruma geçti. Konu savcılığına intikal ettirilerek geniş çaplı soruşturma başlatılırken, Bakanlık müfettişleri firmanın bütün işlemlerini incelemeye aldı.
Van Tarım İl Müdürlüğü'nden bu küpelerin söz konusu firmaya nasıl ve kimler tarafından verildiği araştırılırken, burada bu küpeler için kimlere ne kadar ödeme yapıldığı da sorgulanıyor. Söz konusu kulak küpesi vurgununun kamuoyunda tanınan oda, borsa, birlik yöneticilerine sıçramasından endişe ediliyor.
İHALESİZ VERİLMİŞTİ!
Kulak küpesi operasyonunda gündeme gelen söz konusu firmaya hayvan tedarik işlemi, TİGEM tarafından ihalesiz bir şekilde doğrudan alım yöntemiyle verilmişti. TİGEM eski Genel Müdürü İsmail Şanlı, yapılan hayvan tedarik ihalesini iptal ederek, daha pahalı bir rakama hayvanların tedarik işlerinin önemli bir bölümünü bu firmaya vermişti. Görevden alınan eski genel müdür, ihale skandalını enflasyondaki artışı gerekçe göstererek savunmaya çalışmıştı. Hayvan tedarik işini ihalesiz bir şekilde alan firmanın kulak küpesi yakalatması 'genç çiftçide büyük yolsuzluk' iddialarını kuvvetlendirdi.