Genç çiftçi projesinde yeni bir skandal patlak verdi. TİGEM'in doğrudan alım yöntemiyle hayvanları tedarik ettiği firma sahibi, daha ucuz hayvanları seçmedikleri için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından görevlendirilen seçim heyetlerini tehdit ederek ofisinden kovduğu ortaya çıktı. Seçim heyetinde görev alan memurlar, maruz kaldıkları tehdidi rapor ederek Bakanlığa bildirdi. Ancak rapor, Bakan'dan ve Tarım Reformu Genel Müdürü'nden saklandı. Ortaya çıkan tehdit raporu, çiftçiye dağıtılan tartışmalı hayvanların hangi şartlarda seçildiğini de gözler önüne serdi.
Hükümetin en önemli projelerin başında gelen genç çiftçi projesinde büyük bir skandal patlak verdi. Devletten ihalesiz bir şekilde hayvan tedarik işini alan firmanın, daha ucuz hayvan seçmedikleri için devlet memurlarını tehdit ettiği ortaya çıktı. Tehdit raporu Bakan'dan ve Tarım Reformu Genel Müdürü'nden saklandığı için firmayla ilgili hiçbir işlem yapılmadı.
Kırsalda üretimi desteklemek için hükümetin üç yıl önce başlattığı genç çiftçi projesinde, çiftçiye şartnameye uygun hayvanların dağıtılmadığı yönünde tepkiler hat safhaya çıkmıştı. Ortaya çıkan 'Görev Raporu' genç çiftçi projesinde şaibe iddialarına yeni bir boyut kazandırırken, 'Bu firmayı kim koruyor?' sorusunu gündeme getirdi.
TİGEM TEDARİK EDİYOR TARIM REFORMU DAĞITIYOR
Bilindiği üzere genç çiftçi projesinde 30 bin lira hibe karşılığında çiftçiye küçükbaş ve büyükbaş hayvan dağıtılıyor. Hayvanların tedarik işini TİGEM, dağıtım işini de Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor.
İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ
TİGEM'in tedarik edeceği hayvanlar için geçtiğimiz Nisan ayında ihale yapılmasına rağmen bu ihale eski Genel Müdür tarafından hiç bir gerekçe gösterilmeden iptal edilmişti. Hayvanlar firmalardan doğrudan alım yöntemiyle daha yüksek fiyattan alınmıştı.
SEÇİM HEYETİNE TEHDİT SKANDALI
Genç çiftçide ihale skandalı ortada dururken, şimdi de yeni bir skandal patlak verdi. Doğrudan alım yöntemiyle TİGEM'e hayvan tedarik eden MORKOÇ firmasının, hayvan seçimlerinde Tarım ve Orman İl Müdürlükleri tarafından görevlendirilen seçim heyetlerini daha ucuz hayvan seçmedikleri için tehdit ettiği ortaya çıktı.
İKİ GÖZÜNÜZÜN ORTASINA VURURUM!
Çanakkale'de çiftçiye dağıtılacak hayvanları seçmek için MORKOÇ firmasının belirlediği hayvan işletmesine giden seçim heyeti, teknik şartnamede belirlenen yaş aralığında homojen bir seçim yapmak istedi. Bunu da firma sahibine ilettiler. Ancak firma yetkilisi hayvanların hepsinin 9 aylık olacağını ve hepsinin de 9 aylık seçmek zorunda olduklarını söyledi. Seçim heyetindeki memurlar, homojen seçimde ısrar edince MORKOÇ firmasının sahibi üzerlerine yürüyerek, “İki gözünün ortasına vururum" diyerek memurları ofisinden kovdu.
Seçim heyetindeki memurlar da bu yaşadıklarını raporlaştırarak, Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne verdiler. İl Müdürlüğü de bu raporu Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'ne gönderdi.
FİRMA SAHİBİ HOMOJEN SEÇİME KARŞI ÇIKTI!
Şartnameye göre çiftçiye dağıtılacak büyükbaş hayvanların 9 ile 15 aylık ve 210 kg olma şartı bulunuyor. Firma sahibi fiyatları daha uygun olacağı için bütün hayvanların 9 aylık seçilmesini istiyor. Ancak seçim heyetindeki memurlar şartnameye göre hayvanların homojen yani 9, 10, 11, 12, 13 aylık hayvanlardan oluşması gerektiğini belirtiyor. Firma sahibi hayvanların homojen seçilmesi durumunda daha az kazanacağı için buna karşı çıkıyor.
GÖREV RAPORU SÜMENALTI EDİLDİ
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, devlet memurlarını tehdit eden ve ofisinden kovan firmayla ilgili gerekli yasal işlemleri yapması beklenirken, raporun sümenaltı edildiği ortaya çıktı. Firmayla ilgili şok ifadelerin yer aldığı 'Görev Raporu'nun Tarım Reformu Genel Müdürü'nden saklandığı kaydediliyor.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından görevlendirilen seçim heyetinin firma sahibi tarafından tehdit edilmesi ve devlet memurlarının maruz kaldığı tehdit kayıtlara girmesine rağmen MORKOÇ firmasıyla ilgili hiçbir işlem yapılmaması; 'Bu firmayı kim koruyor?' sorularını gündeme getirirken, bugüne kadar seçilen hayvanların da hangi şartlarda seçildiğini gözler önüne serdi.
GÖREV RAPORU FİRMANIN ÇELİŞKİSİNİ ORTAYA KOYDU
Diğer yandan MORKOÇ firması, daha önce yaptığı yazılı açıklamada seçim heyetlerine sadece hayvanların gösterildiği ve kesinlikle hayvan seçimine müdahale edilmediği belirtilmişti. Seçim heyetine katılan memurların Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne verdiği 'Görev Raporu' firmanın bu açıklamasında samimi olmadığını ortaya koydu.
İŞTE ŞOK RAPOR