Kastamonu'da yaşanan skandalın ardından Şanlıurfa ve hemen ardından Mardin'de de çiftçiler 30 bin lira hibe karşılığında kendilerine verilen hayvanları proje şartnamesi ve hayvan alım sözleşmesi standartlarına uygun olmadığı, hayvanların çok zayıf ve cılız olduğu ve ırk özelliği taşımadığı gerekçesiyle teslim almayarak iade ettiler. Isparta'da çiftçiler kendilerine dağıtılan hayvanları değiştirmek istediler ancak 3 aydır bir cevap alamayınca hayvanlarını değiştirmekten vazgeçtiler.

Sözleşmeye aykırı hayvanların dağıtılması, bu hayvanları tedarik eden firmaları gündeme getirdi. TİGEM'in görevden alınan eski Genel Müdürü İsmail Şanlı döneminde yapılan ihale iptal edilerek doğrudan alım yöntemiyle büyükbaş ve küçükbaş hayvanların büyük çoğunluğu Morkoç Hayvancılık, Tatarlar ve Öz Duygu firmalarından alınması için sözleşme imzalanmıştı. Bunun dışında düşük sayıda alımların yapıldığı firmalarla da sözleşmeler yapılmıştı. Ancak bu firmalar kamuoyuna açıklanmamıştı.

Vahit Kirişçi Audi A8 Long makam aracını Tarım Bakanlığına iade etti mi? Vahit Kirişçi Audi A8 Long makam aracını Tarım Bakanlığına iade etti mi?

İhalede oluşan fiyatın üstünde bu firmalarla yapılan yüksek fiyatlı alım sözleşmeleri, hayvanların sözleşmedeki yaş ve kilolarının artırıldığı şeklinde savunulmuştu. Ancak dağıtılan hayvanların şartnameye uymadığı için çiftçiler tarafından iade edilmesi, TİGEM tarafından firmalarla yapılan sözleşmeyi ve yapılan denetimleri tartışmalı hale getirdi.

Şartnameye uymayan hayvanların dağıtılması firmaların kazancını artırırken, genç çiftçi projesi kapsamında hayvancılıkta hedeflenen beklentileri de zafiyete uğratıyor.