Gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş (karıştırma) yaparak vatandaşın sağlığını tehlikeye atan firmalar gündemden düşmüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geçtiğimiz hafta sağlığa zararlı 171 parti ürünü açıklamış, özellikle et ve süt ürünleri ile bal, zeytinyağı ve alkollü içeceklerde taklit ve tağşiş yapıldığını belirtmişti. Yayınlanan raporda bazı gıda ürünlerinin içinde at, eşek eti, bazılarında ise tükürük bezi ve deri dokusu tespit edilmişti.

'6 BİN KİŞİYLE DENETİM OLMAZ'

Bu durum Türkiye'de gıda denetimlerinin yeterli düzeyde yapılmadığını da ortaya çıkardı. Bloomberg HT editörlerinden İrfan Donat'ın haberine göre Türkiye'de kayıtlı yaklaşık 647 bin gıda işletmesinin yüzde 40'ı yani 259 bin işletme denetlenmemiş. Zira Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü verilerine göre geçen yıl bakanlık tarafından gerçekleştirilen denetim sayısı 600 bin 924 ile sınırlı kalmış. Hatta bu rakam 2014'te denetlenen işletme sayısı değil denetim sayısı. Yani 600 bin 924; ikincil ve üçüncül denetimlerle yıllık kontrol planı, rutin, takip, şikayet, ALO 174'e gelen ihbarlar, numuneli ve numunesiz denetimleri de kapsıyor.

Donat'a konuşan Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Sedat Kuru, Türkiye'de mevcut şartlarda 647 bin civarındaki gıda işletmesinin ancak yüzde 60'ının denetlenebildiğini söyledi. Kuru, üç-beş yıldır faaliyet gösteren ancak hiç denetime gidilmeyen firmaların bile olduğunu da belirtti.

Kuru, “647 bin civarındaki işletme 6 bin kişi ile denetlenmeye çalışıldığı zaman akıllarda denetimin etkinliği konusunda soru işaretleri beliriyor. Ayrıca kayıt altına alınmayan ve denetimden uzak işletmeler de bulunuyor" dedi.

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

Habere göre gıda sahtekarlığının önüne geçilmesi için kesilen cezalar da pek caydırıcı değil. Zira taklit ve tağşiş edilmiş ürünleri üreten firmalar hakkında 5996 sayılı Kanun kapsamında sadece 14 bin 649 lira idarî para cezası uygulanıyor. Pek çok şirket için oldukça düşük olan bu meblağa karşın şahıslar başka bir isim ya da marka altında taklit ve tağşiş üretimlere rahatlıkla devam edebiliyor.

GIDA SAHTEKARLARI NELER YAPIYOR?

- Hazır köftelerin içine at veya eşek eti karıştırılıyor.

- Zeytinyağına pamuk, ayçiçek ya da kanola yağlarının karıştırılıyor.

- Küflü ve tüketim tarihi geçmiş kaşar peynirler eritilerek krem peynir haline getiriliyor.

- Tereyağına patates ve margarin karıştırılıyor.

- Arı görmemiş ballar üretiliyor.

- Yoğurt ve peynirin içine jelatin, nişasta ve bitkisel yağ karıştırılıyor.

Kaynak: MİLLET GAZETESİ