CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ülkemizin en önemli konularından biri olan Gıda Güvenliği konusundaki sorunların saptanarak, yapılması gereken çalışmalara bir an önce başlanması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Dünya’nın Gıda Güvenliği konusunda önlemler alıp sorunlara çözüm aradığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde de bu alanda yapılması gereken çalışmalar vardır. Bu konunun tüm boyutları ile alınıp değerlendirilmesi önemlidir. Bu nedenle meclis araştırması açılması şarttır” dedi.
GIDA YOLUYLA BULAŞAN HASTALIKLARA DİKKAT!
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Dünyada gıda yoluyla 200´den fazla hastalığın yayılma ihtimali bulunduğuna dikkat çekerek, “10 kişiden 1´i gıda kaynaklı bir rahatsızlık geçirmektedir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu gıdaların güvenliği için çalışmalarda bulunmaktadır. Gıda güvenliğini sağlamak ülkeyi yöneten iktidarların başlıca görevidir. Keza, üreticiler ve tüketicilerinde sorunun takipçisi olması bu tehlikeyi azaltacaktır” ifadelerini kullandı.
SORUN HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kapsamlı değerlendirmelerle gıda güvenliği konusunda farkındalık yaratarak konuya daha detaylı bakılması gerektiğini belirtti. Gürer, “Ülkemizin de bu konuda yapması gerekenler var. Tüketicilerin, üreticilerin ve iktidarın bu konuya daha duyarlı yaklaşması, sorunların gelişmesinin yolunu kapatacaktır. Gıda güvenliğinin, gıdada tüketicilerin sağlığına zarar verebilecek boyutlarda genişlememesi kabul edilebilir güvenli seviyelerin sağlanması ile olası olacaktır. Gıda kaynaklı tehlikelerin doğada mikrobiyolojik, kimyasal veya fiziksel olarak değişkenliği ile karşımıza çıkması ve çeşitliliği boyutları açısından çok çok önemlidir. Genellikle göze görünmez bakteri, virüs veya böcek ilacı kalıntıları şeklinde gıdayı doğrudan etkilemesi olasıdır” dedi.
ÖNLEMLER YETERSİZ
Güvensiz gıdanın çok boyutlu etki alanı olduğunu ve sağlık kadar ekonomi içinde risk ürettiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Güvenli gıda uygun besin alımının da yolunu açmaktadır. Tüketici için gıda güvenliği ile ilgili eğitim sağlanmalıdır. Küresel gıda standartları, ülke koşulları değerlendirilip ciddi takip edilmelidir. Gıda kaynaklı hastalıkların; insana, doğaya, ürüne, ekonomiye ciddi anlamda olumsuz etkisi vardır. Oluşabilecek sorunların öngörülebilmesi, acil müdahale ile ilgili düzenlemelerin sağlanması önem arz etmektedir. Gıdada yaşanan sorunların bir bütün olarak ele alınması ve çözümü için çalışmaların sağlanması bu arada ülkemizdeki durumun irdelenmesi adına meclis araştırması faydalı olacaktır” dedi.