Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, Bakanlık tarafından başlatılan, Şekerbank'ın desteği, KOSGEB ve İŞKUR'un iş birliğiyle yürütülen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" kapsamında "Tarımda Başarılı Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni"ne katıldı. İstanbul'da Meridien Otel'deki törene Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız ile çok sayıda davetli de katıldı.
Program kapsamında eğitim alan 407 çiftçi kadının projelerine indirimli finansman desteği ve danışmanlık hizmetinin sunulacağı projenin ödül töreninde konuşan Bakan Arzu, Anadolu'da tarımın bu kadar gelişmesinin kadın çiftçiler sayesinde olduğunu söyledi.
Türkiye'nin tarımda gayri safi milli hasılasının 2002'de 23 milyar dolar, tarıma verilen desteğin 1,8 milyar dolar olduğunu hatırlatan Bakan Arzu, eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker geldikten sonra tarıma verilen desteğin 10 milyar dolara, GSMH'nin de 61 milyar dolara yükseldiğini anlattı.
Dünyada tarımda 11'incilikten 7'nciliğe, Avrupa'da da 4'üncülükten birinciliğe yükseldiklerini vurgulayan Bakan Arzu, "Bazen basında yanlış çıkıyor ama biz şu anda dünyada tarımsal gayri safi milli hasılada dünyada 7'nci, Avrupa'da birinci büyük ekonomiyiz. Dolayısıyla tarımdaki bu başarıda bakanımızın, bakanlığımızın ne kadar rolü varsa kadınlarımızın rolü de onun birkaç mislidir" dedi.
KADIN ÇİFTÇİLERE DESTEKLERDE AYRICALIK SUNUYORUZ
Kadın çiftçilere yönelik düzenlenen bütün organizasyonlarda paydaşlara önem verdiklerini dile getiren Bakan Arzu, ortak hedeflerinin "ülke insanının refah seviyesini yükseltmek" olduğunu aktardı.
Bakan Arzu, refah seviyesinin yükselmesinin kırsaldan, kadından başladığı bilinciyle bu tür projelere destek verdiklerine vurgu yaparak, tarımda sağladıkları desteklerde kadınlara ayrıcalık sunulduğunu ifade etti.
Ayrıcalık sağlanan destek projelere ilişkin bazı bilgileri paylaşan Bakan Arzu, "Kadının elinin değdiği yerde bolluk, bereket, sanat, incelik, nezaket vardır. Onun için bu bilinçle hareket ederek biz bütün çalışmalarımızda kadına öncelik verdik. Kadına verilen her destek misliyle geri dönüyor. Kadınlar bu desteği yerinde, zamanında, etkin ve paylaşımcı olarak kullanıyor" diye konuştu.
Törende konuşan eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de, Bakanlık yaptığı dönemlerdeki projelerini anlatarak, dünyanın bazı bölgelerinde yaşanan gıda sıkıntısına değindi.
Bütün insanların gıdaya ulaşma hakkı bulunduğunu dile getiren Eker, "Ama çeşitli sebeplerle, bazen merhamet eksikliği, bazen bazılarının daha fazla kar etme arzusu, bazen zulüm, bazen kargaşa, bazen sosyal ve sosyo ekonomik sorunlar, bazen savaşlar nedeniyle halen dünyada 800 milyonun üzerinde aç insan var" dedi.
Eker, dünyada herkese yetecek kadar gıda üretildiğini ancak herkesin yeteri kadar gıdaya ulaşamadığını kaydederek, bunun dünya sorunu olduğunu söyledi.
Daha çok adalete, merhamete, sevgiye, daha rasyonel davranışlarla çaba göstermeye ihtiyaç olduğunu ifade eden Eker, "Bir yandan verimli üretimi artıracağız bir yandan akılcı yöntemlerle bunları muhafaza edeceğiz. Eldeki gıdanın israf edilmesini önleyeceğiz. Bunlar olmadan olmaz" diye konuştu.
Eker, Türkiye'nin tarımda kendi kendine yettiğini, üretilen gıdanın 78 milyonun karnını rahat bir şekilde doyurabildiğini söyledi.
KADINLARIN EMEĞİ ÇOK ANLAMLIDIR
Kadın çiftçilerin emekleriyle Türkiye'nin tarımına ve istihdamına büyük katkı sağladığını vurgulayan Eker, Türkiye'de toplam istihdamın yüzde 31'ini, tarımda ise yüzde 47'sini kadınların oluşturduğu bilgisini verdi.
Eker, "Burada kadınların emeği çok anlamlı ve önemlidir. Toplam çalışan kadınların yüzde 34'ü tarım sektöründe. 3'te birinden fazlası. O nedenle tarım sektörünü stratejik ve iktisadi bir sektör olarak ele alıyoruz" dedi.
Bakan Eker, Bakanlığı süresince tarımda kadının güçlendirilmesine yönelik yapılan çalışmaları ve hayata geçirilen projeleri anlattı.
KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİN DESTEKLEMESİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız ise, böyle bir programa bakanlık ile birlikte imza atmaktan gurur duyduklarını belirterek, "Bu programda yer almak en çok da Şekerbank'a yakışıyor. Şekerbank bundan 62 yıl önce Anadolu'da çiftçilerin kurduğu ve bugün de tarımsal üretimin artması için çalışan, kuruluş misyonu tarımın finansmanı olan bir banka" dedi.
Projenin amaçlarını anlatan Yıldız, tarımda kadın girişimciliğinin desteklenmesi ve üretimin artmasının kırsalda bir ailenin çiftçiliği meslek olarak benimsemesi ve üretime dayalı sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmek açısından hayati önem taşıdığını bildirdi.
GİRİŞİMCİ KADIN ÇİFTÇİLERE DESTEK
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca başlatılan, Şekerbank'ın desteği, KOSGEB ve İŞKUR'un iş birliğiyle yürütülen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" kapsamında 407 girişimci kadın çiftçiden 8 ilin birincisi ödül töreninde bir araya geldi.
Kırklareli, Gaziantep, Zonguldak, Muğla, Malatya, Balıkesir, Çankırı ve Konya'da gerçekleştirilen, istihdama yönelik, sertifikalı, 10 gün süreli uygulamalı girişimcilik eğitimi sonrasında danışmanlar desteğiyle hazırlanan kırsal kalkınma odaklı projeler, jürinin beğenisine sunuldu.
Jüri, Türkiye'de nadir olarak üretilen şeker otundan lavanta balına, solucan gübresinden balıkçılığa, ipek böceği yetiştiriciliğinden alıç sirkesine, kaz yetiştiriciliğinden organik meyve çayına kadar birçok özgün proje üreten 407 girişimci kadının projelerini değerlendirdi.
Toplamda 8 ilin birincisinin yarıştığı program kapsamında Birincilik Ödülünü Kırklareli'nden "kaz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırmasını amaçlayan", "Kazı Kazan Kaz Yetiştiriciliği" projesiyle Esra Özdin, Jüri Özel Ödülü'nü ise Çankırı'dan "Dağlardan Gelen Sağlık: Alıç Sirkesi" projesiyle Leyla Topçu almaya hak kazandı.
Topçu, ormanlık alanlarda, meralarda, tarım arazilerinin kullanılmayan sınır bölgelerinde alıç ağaçlarından topladığı meyveyi, herhangi bir katkı maddesi kullanmadan işleyerek alıç sirkesi üretmeyi hedefliyor.
Şekerbank, kadın girişimciliğini geliştirmeyi, ekonomik ve sosyal yaşamda kadının konumunu güçlendirmeyi hedefleyen program kapsamında eğitim alan 407 çiftçi kadının projelerine indirimli finansman desteği ve danışmanlık hizmeti sunarken, birinci projeye 30 bin lira, "Jüri Özel Ödülü"nü alan projeye ise 15 bin lira destek sağlayacak.
Banka, 8 ilin birincisinin yanı sıra fark oluşturan 3 projenin sahibine Cumhuriyet altını hediye etti. Hediyeleri Bakan Kutbettin Arzu, Eker ve Yıldız verdi.
Öte yandan, "Jüri Özel Ödülü"nü almaya hak kazanan projeye Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından mentorluk hizmeti verilecek.