Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, gübrede yaşanan büyük vurgun TÜİK tarafından belgelenirken, Tarım ve Orman Bakanlığının ortaya çıkan vurguna karşı derin bir sessizliğe bürünmesi dikkat çekiyor. Gübre vurgununa karşı derin sessizlikte Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece’nin konumu da sorgulanmaya başlandı.
TARIM BAKANLIĞI TÜİK BELGELİ GÜBRE VURGUNUNA NEDEN SESSİZ KALIYOR?
TÜİK’in dış ticaret istatistiklerine göre üre gübresinin ithal fiyatı ile çiftçiye satış fiyatı arasında en az iki kat fark bulunması, yurt dışı piyasalar bahane edilerek gübrede yaşanan büyük vurgunu gözler önüne sermişti. Ortaya çıkan vurgun tarım sektöründe büyük tepki çekerken, Tarım ve Orman Bakanlığının ülkenin tarımsal üretimini doğrudan ilgilendiren bir konuda sessiz kalması manidar karşılanıyor.
Gübre vurgunundaki derin sessizlik Bakanlığın geçtiğimiz yıl yapılan görev dağılımının da sorgulanmasını gündeme getirdi. Ayşe Ayşin Işıkgece’nin TİGEM Genel Müdürlüğünden alınarak Tarım ve Orman Bakan Yardımcılığına getirilmesiyle birlikte Bakanlığın tarım ayağı diğer Bakan yardımcılarından alınarak tamamen Işıkgece’ye bağlanmıştı.
3 BAKAN YARDIMCISI PASİFİZE EDİLEREK TARIM VE GIDAYLA İLGİLİ STRATEJİK BİRİMLER IŞIKGECE’YE BAĞLANMIŞTI!
Başta gübre biriminin bağlı olduğu Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Hayvancılık Genel Müdürlüğü Hadi Tunç’tan, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü de Fatih Metin’den alınarak Ayşe Ayşin Işıkgece’ye bağlanmıştı.
GIDA KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IŞIKGECE’YE BAĞLANDIKTAN SONRA TAKLİT VE TAĞŞİŞ LİSTESİ YAYINLANMMADI!
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün Ayşe Ayşin Işıkgece’ye bağlanmasıyla birlikte gıdada taklit ve tağşiş yapan firmaların listesinin yayınlanmaması dikkat çekiyor. Normalde 3 veya 6 ayda bir yayınlanan taklit ve tağşiş listesinin, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Işıkgece’ye bağlanmasıyla birlikte 2021 yılında hiç yayınlanmaması manidar bulunuyor.
GÜBRE FİRMALARI İLE YAPILAN TOPLANTILARDAN ÇİFTÇİ LEHİNE BİR SONUÇ ÇIKMADI
Diğer yandan gübre konusu da Işıkgece’nin sorumluluğu altında bulunurken, Bakanlıkta gübrede yaşanan fahiş fiyat artışlarına yönelik gübre firmalarıyla birçok toplantı yapılmasına rağmen yapılan toplantılardan çiftçiyi rahatlatacak bir kararın çıkmaması da bu toplantıların sorgulanmasını gündeme getirdi.
BAKAN YARDIMCISININ GÖREV ALANI EŞİNDEN DOLAYI ETİK OLARAK SORGULANMAYA BAŞLANDI
Yine aynı şekilde Işıkgece’nin eşi Ahmet Işıkgece’nin Türkiye’nin önde gelen gübre firmalarından Toros Gübre’nin bağlı olduğu TEKFEN Holding bünyesindeki TEKZEN’de üst düzey yöneticilik yapması, etik olarak sorgulanmaya başlandı. Gelinen noktada Bakanlığın gıda ve tarımla alakalı stratejik birimlerinin diğer Bakan yardımcılarından alınarak hepsinin tek bir kişiye bağlanması ve yaşanan sorunlara ‘Bakanlığın duyarsız görüntüsü’ soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.
TÜİK VERİLERİ GÜBRE VURGUNUNU GÖZLER ÖNÜNE SERMİŞTİ
Bilindiği üzere TÜİK’in 2021'in 10 aylık ithalat verileri gübre vurgununu gözler önüne sererken, geçtiğimiz hafta yayınlanan Kasım ayı ithalat verileri de vurgundan taviz verilmediğini ortaya koymuştu. TÜİK verilerine göre, Kasım'da 345 bin ton üre gübresinin 4'te 3'ü Umman'dan ortalama 598 dolardan ithal edildi. Kasım ayında üre gübresinin çiftçiye satış fiyatı 13.500 liraya kadar çıkarken, gübre satış fiyatı ile Kasım ayı döviz kurları karşılaştırıldığında üre gübresinin çiftçiye ithal fiyatının yaklaşık iki katına satıldığını göstermişti.