HABER MERKEZİ / Üre ve amonyum nitrat gübresine son bir ayda yüzde 10 zam geldiğini bildiren Bayraktar, yine taban gübrelemesinde DAP gübresinin fiyatının da bir önceki aya göre yüzde 3,8 arttığını kaydetti. 20.20.0 kompoze gübresinin fiyatının ise yüzde 5,2 yükseldiğini dile getiren Bayraktar, hayvancılıkta kullanılan besi yemi fiyatının son bir ayda yüzde 3,5, süt yemi fiyatının ise yüzde 3,2 arttığını ifade etti. Bayraktar, “Diğer tarımsal girdilere baktığımızda ise son bir yılda elektrikte yüzde 30,4, tarım ilacında yüzde 34,3, tohumda yüzde 40’lara, sulama ücretlerinde ise yüzde 100’lere varan oranda artış yaşandı” dedi.

GİRDİ MALİYETLERİNİN ARTMASI GIDA FİYATLARINI ARTIRIYOR!

Tarımsal girdilerin, ülkemizin gıda güvencesi ile doğrudan ilgili olduğunu ifade eden Bayraktar, bu sebeple, girdi piyasalarında yaşanan fiyat hareketlerinin ilgili kurumlarca sıkı denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

Türk çiftçisi böyle soyuluyor! Tarım Bakan Yardımcısının şerh koyduğu gemi ticareti! Türk çiftçisi böyle soyuluyor! Tarım Bakan Yardımcısının şerh koyduğu gemi ticareti!

Tarımsal girdi fiyatlarının sürekli artmasının üreticinin maliyetini artırırken, bu durum doğrudan gıda fiyatlarına da yansıdığının altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:

"Tarımsal işletmelerin en önemli girdi kalemlerinin fiyatlarında meydana gelen bu değişkenlik ve öngörülemezlik Türk çiftçisini zora sokuyor. Girdi fiyatlarına gelen her zam doğrudan gıda fiyatlarını, yani tüketicilerimizi de etkiliyor. Alım fiyatları belirlenirken artan maliyetler dikkate alınmalı ve üreticilerimizin mağduriyeti önlenmelidir.”