HABER ANALİZ
AK Parti'nin en önemli seçim vaatlerinden birisi de çiftçiye yönelik gübrede KDV'nin sıfırlanmasıydı. Çiftçi, en önemli girdi kalemlerinden olan gübrede KDV sıfırlanarak biraz olsun rahatlayacaktı. Ancak KDV'nin kaldırılması konusunda tam bir çıkmaz yaşanıyor!
Anlaşılan bu konunun üzerinde hiç kafa yorulmamış…
TEK TARAFLI KDV İNDİRİMİ İTHALATÇILARA YARAYACAK!
Şöyle ki; yurt içinde üretim yapan firmalar, üretim yapmak için girdilerde KDV'yi yüzde 18 ödüyor. Çıktı olan gübrenin KDV'si sıfır olursa, bundan yerli firmalar kaybedecek, ithalatçılar kazanacak.
Devlet girdilerde de KDV'yi sıfırlar ya da üretim yapan firmalarla KDV mahsuplaşması yoluna giderse sorun yine çözülmeyecek. Yine kazanan ithalatçılar olacak. Çünkü her ikisinin de firmalar lehine pratikte uygulanırlılığı bulunmuyor. Ve yapılsa bile firmalar kendilerini korumak için ürünlerine doğrudan yüzde 18 zam yapacaklar. Ancak bu durumda da ithalatçı olan firmalarla rekabet şansları kalmayacak.
İTHALATÇILAR YÜZDE 18 AVANTAJLI OLACAK
İthalatçı firmalar, ithalat aşamasında yani gümrükte KDV ödemeyeceği için, yurt içerisinde üretim yapan firmalardan yüzde 18 daha avantajlı bir duruma geçecek.
Yurt içi üretim yapan fabrikalar, ithalatçılarla rekabet edemeyeceği için onlarda tesislerini kapatıp ithalatçı olacak.
PİYASANIN KONTROLÜ İTHALATÇILARIN ELİNE GEÇECEK!
Zaten hammadde ve ürün olarak tamamen dışa bağımlıyız. KDV'nin kaldırılmasıyla birlikte yurt içi üretimleri de yok etmiş olacağız ve piyasanın kontrolü tamamen ithalatçıların eline geçecek.
Yani aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık misali…
FATURASINI ÇİFTÇİ ÖDEYECEK!
Burada yanlış anlaşılmasın, firmaları koruyup kollamak için bunlara dikkat çekmiyoruz. Ancak çiftçiyi rahatlatmak için yapılacak bir uygulama, sektörü tamamen ithalatçı konuma getirecek ve ileride bunun faturasını yine çiftçi ödeyecek. Görünen köy kılavuz istemiyor!
SEKTÖR HAKKINDA BİLGİ
Sektör hakkında da biraz bilgi vermek gerekirse, Türkiye'de üretim yapan 6 tane büyük gübre firması var. GÜBRETAŞ, İGSAŞ, BAGFAŞ, EGE GÜBRE, TOROS ve GEMLİK GÜBRE… Bu 6 firma, Türkiye'nin yıllık gübre tüketiminin yüzde 60'ını karşılıyor. Bu firmaların dışında da 30'a yakın tamamen ithalatçı firma bulunuyor. Bunlar da sektörün yüzde 40'ına hitap ediyor.
1992'DE GERİ ADIM ATILDI!
Burada şunu da hatırlatmak gerekiyor. 1992 yılında da gübrede KDV oranı yüzde 12'den yüzde 1'e indirilmişti. Ancak aynı bugünkü gibi üzerinde fazla kafa yorulmadığı için bir yıl geçmeden KDV'ler tekrar yüzde 12'ye yükseltilmişti.
TEK BİR ÇÖZÜM GÖRÜNÜYOR
Gelinen noktada Ak Parti, söz verdi. Bu konuda bir adım atılması gerekiyor. Ancak KDV oranın tek taraflı ya da iki taraflı kaldırılmasının uygulanırlılığı bulunmuyor. Burada tek bir çözüm görünüyor. Zaten sektör temsilcileri de bunu savunuyor. O da kullanılan gübrenin KDV miktarı neyse doğrudan çiftçiye ödenmesi. Burada da başka suiistimaller devreye girecek ancak bundan başka da bir çare görünmüyor.