Anaç sığır yetiştiriciliği yapan, 31 Aralık 2015 tarihi itibarıyla en az beş baş anaç sığıra sahip, yetiştirici/üretici örgüt üyesi yetiştiriciler yılda bir kez olmak üzere hayvan başına desteklemeden yararlandırılacak. Yetiştiricilere 500 başa kadar, hayvan başına 225 lira ile 400 lira arasında destekleme ödemesi yapılacak.
Tebliğle, ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi, sağlıklı üretimin arttırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması, yerli hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi, kayıt sistemlerinin güncel tutulması, hayvancılık politikalarının etkinliğinin arttırılması ve hayvan hastalıklarıyla mücadele için yetiştiricilerin desteklenmesi amaçlanıyor.
Tebliğde yer alan desteklemelerden faydalanacak yetiştirici/üretici örgütüne üye üreticilere yapılacak ödemeler, merkez birliklerine üye olmak koşuluyla yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla veya doğrudan yapılabilecek.
Buzağı:
Destekleme kapsamında, E-ıslah'a kayıtlı analardan, e-ıslah veri tabanına kayıtlı saf kültür ırkı veya melezi sığırların aynı kültür ırkı boğanın spermasıyla suni tohumlanma sonucu doğmuş hayvanlar yer alıyor.
Besilik materyal(anaç sığır):
GAP, DAP, DOKAP ve KOP illerinde anaç sığır yetiştiriciliği yapan, yetiştirici/üretici örgütü üyesi yetiştiriciler üyesi olduğu örgütü aracılığıyla, üye olmayan yetiştiriciler ise ön soy kütüğü üzerinden il/ilçe müdürlüğüne müracaat edecekler ve desteklemeden hayvan başına yılda bir kez yararlandırılacaklar.
Besilik materyal üretimi(buzağı):
Destekleme kapsamında, E-ıslah'a kayıtlı analardan, e-ıslah veri tabanına kayıtlı kombine ve etçi ırk sığırların, aynı ırk boğanın spermasıyla suni tohumlama sonucu veya aynı ırk proje tabii tohumlama boğasının tohumlamasından doğmuş olan hayvanlar için yararlanılabilecek.
Islah amaçlı süt içeriğinin tespiti desteklemesi
Soy kütüğü sistemine kayıtlı ve etçi ırklar hariç en az on baş saf ırk ineğe sahip veya bu destekleme kapsamında analiz şartlarını yerine getiren en az on baş saf ırk inek kaydı bulunan, Ankara, İzmir, Balıkesir, Bursa ve Tekirdağ illerindeki işletmelere uygulanacak.
Anaç manda-Malak yetiştiriciliği:
Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği bulunan illerde birliğe üye olma şartıyla birlikler, üye olma şartlarını taşımayanlar ile birlik bulunmayan illerde ise il/ilçe müdürlüğü aracılığıyla başvurusu olan ve hayvanları Türkvet'e kayıtlı yetiştiriciler yılda bir kez yararlanabilecek.
Anaç koyun ve keçi:
Koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları Koyun Keçi Kayıt Sistemi (KKKS) ve Koyun-Keçi Bilgi Sistemine (KKBS) kayıtlı yetiştiriciler, anaç hayvan başına yılda bir kez yararlanabilecek.
Tebliğ kapsamında ayrıca; Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin ve tiftik üretiminin desteklenmesi, Çiğ süt üretimi, arı kovanı, bombus arısı kullanımı, ipek böceği yetiştiriciliği, besilik erkek sığır, sürü yöneticisi istihdamı, hayvan hastalığı tazminatı, hastalıktan ari işletmeler, programlı aşı uygulamaları ile hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması konularında da destekleme esasları yer aldı.