TKDK Genel Koordinasyon toplantısı Çorum'da yapıldı. TKDK Başkanı Kalender, toplantı açılış konuşmasında önemli değerlendirmelerde bulundu.

IPARD II Programının 3'üncü Başvuru Çağrısının Çiftlik faaliyetlerine yönelik proje başvurularının 30 Mart itibariyle tamamlandığını belirten Başkan Kalender, hayvancılık yatırımlarına yönelik başvuruların ise 27 Nisan'da sona ereceğini ayrıca 3'üncü çağrıya yönelik başvuruların değerlendirilmesi ve sözleşmeye bağlanmasına yönelik yol haritası belirleyeceklerini bildirdi.

İl Koordinatörlüklerin arası diyalog ve iyi bir iletişim ağını sağlamak amacıyla genel koordinasyon toplantılarının çok önemli olduğunu vurgulayan Kalender, TKDK Başkanı olarak göreve geldikten sonraki ilk toplantıyı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın katılımıyla Şanlıurfa'da düzenlediklerini hatırlattı. Kalender, ikinci toplantının ise 5 bin yıllık geçmişe sahip, Kadim Medeniyetlerin Merkezi, Orta Anadolu'nun güzel kenti Çorum'da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

TKDK'NIN FAALİYETLERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Konuşmasının devamında TKDK'nın faaliyetlerinden bilgi veren Kalender, şunları söyledi; “IPARD I Programı Kapsamında 2012-2016 dönemine ait mevcut sözleşme sayısı 10.559 olup, bu projelerin toplam yatırım tutarı 6,6 Milyar TL'dir. Bu yatırımlar ile kırsalda yaklaşık 3,3 Milyar TL'lik hibe ödemesi yapıldı. IPARD hibeleri ile yaklaşık 57 bin kişiye istihdam sağlanmıştır. 5.320 adet traktör, yaklaşık 370 bin adet kovan için destekte bulunulmuştur.

IPARD hibelerinde gençlere ve kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmıştır. Çorum İl Koordinatörlüğümüz 2011 yılında ilk akredite olan illerimizden biridir. Bugüne kadar 563 projeyi destekledik. 146 milyon TL'lik yatırım yapıldı. Bin kişiye istihdam sağladık. 73 milyon TL hibe ödedik. 2018 yılında 22 milyon TL hibe ödemeyi planlıyoruz. Böylece 2018 yılı sonunda Çorum'a toplam 95 milyon TL hibe ödemiş olacağız. TKDK destekleriyle Çorum'da 32 süt tesisi, 9 besi tesisi, 2 süt işleme 1 et işleme tesisi, 2 meyve soğuk hava deposu, 2 kırsal turizm başlığı altında yeme-içme tesisi, 2 yerel ürün işleme tesisi hayat buldu. 62 kadın yatırımcıya 8,4 milyon TL, 149 genç yatırımcıya da 37,2 milyon TL hibe verdik. Çorum'a ve faaliyet gösterdiğimiz illere verdiğimiz hibeler bundan sonra da artarak devam edecektir.”

Kalender, TKDK olarak çiftçiye her zaman destek olmanın önemine vurgu yaparken, İl Koordinatörlüklerini ziyaret eden vatandaşlara azami düzeyde ilgi gösterilmesi ile kırsal alanda yatırımların ve desteklerin gelecekte daha da çok artacağına inandığını ifade etti.

Daha sonrasında Kredi Garanti Fonu Müdürü İlhan ÇAMLIBEL, Kredi Garanti Fonu'nun kuruluş amacı, faaliyetleri, kefalet oranları ve maliyetler konusunda sunum yaptı.

Çorum İlinde yapılan toplantıya, Proje Hizmetleri Genel Koordinatörü Şerife Kontoğlu, Finansman Genel Koordinatörü Hakan Aksoy, Destek Hizmetleri Genel Koordinatör V. Ramazan Çelebi, I. Hukuk Müşaviri V. Fatma Özyörük, merkez koordinatörleri ve 42 il koordinatörü katıldı.

TARIMDANHABER