Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, besicilik yapan yetiştiricilerin bütün girdi maliyetlerinin ortalama yüzde 40 artarken, et fiyatlarının ise yüzde 10-15 arasında geriye gittiğine dikkat çeken Aras, “Besiciler batıyor. Gerekli tedbirler alınmazsa çok değil bir yıl sona Türkiye’de ne besici kalacak ne de besici besleyecek dana bulabilecek” dedi.

2012'DE YAŞANAN FELAKETİN BENZERİ YAŞANIYOR

Hayvancılıkta 2012 yılında yaşanan felaketin bir benzerinin yaşandığını vurgulayan Aras, acil olarak Et ve Süt Kurumu’nun karkas kesim fiyatlarını 5 lira artırarak, yetiştiriciye yem desteğinin verilmesi gerektiğini vurguladı. 

GİRDİ MALİYETLERİ ORTALAMA YÜZDE 40 ARTTI KARKAS ET FİYATLARI YÜZDE 15 UCUZLADI!

Son 1 yılda besicinin artan maliyetlerine de işaret eden Aras, girdi maliyetlerindeki artışları şöyle sıraladı: “Yem fiyatları yüzde 48, saman fiyatı yüzde 120, küspe silaj yüzde 40, serbest piyasada arpa fiyatı yüzde 40, işçilik yüzde 30 ve besilik dana fiyatı yüzde 30 arttı”

6 AY ÖNCE 1 TON ETE 30 TON YEM ALABİLEN BESİCİ ŞİMDİ 1 TON ETE 16 TON YEM ALABİLİYOR

Artan girdi maliyetleri karşısında besicinin uğradığı zararı göstermek için de yem örneği veren Aras, “6 ay önce 1 ton etle 30 ton yem alabilirken, şuanda 1 ton etle ancak 16 ton yem alınabiliyor” dedi. 

Bu üretim şeklinin besici için bir felaket olduğunun altını çizen Aras, süt fiyatlarında yaşanan mağduriyetten dolayı da dişi hayvan kesiminin hızlandığını dile getirdi. Bir tarafta dişi hayvanlar kesilirken, diğer taraftan besiciler zarar ettiği için üretimden çekildiğini ifade eden Aras, hayvancılıkta ülkenin aleyhine çift taraflı işleyen bir zarar söz konusu olduğunu kaydetti. Aras, dişi hayvan kesimlerine karşı tedbirlerin alınmasını isteyen Aras, diğer taraftan besicilerin elindeki hayvanların yüzde 70’inin gayri resmi göründüğünü, burada yaşanan sorunun da çözülmesi için küpe affının getirilmesi gerektiğini vurguladı.