Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, ‘Tarım Bakanlığında kırmızı alarm!’ manşet haberi, Türkiye’nin gündemine oturdu. Tarım ve Orman Bakanlığı da Milli Gazete’nin gündeme getirdiği iddialar üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlık, yapılan açıklamada aşıların karıştığı ve çiçek aşısı yapılan sığırlarda BVD hastalığının tespitine yönelik iddiaları doğruladı.
HABERİN DOĞRULUĞU TEYİT EDİLİRKEN ÜSTÜ KAPALI BİLGİLER VERİLDİ
2022 yılında yaklaşık 6 milyon toz LSD aşısının yapıldığı ancak bunlardan sadece 106 tanesinde istenmeyen etki bildiriminin yapıldığı ifade edildi. Bakanlığın yaşanan BVD hastalığı skandalına yönelik itinalı bir açıklama yaptığı görülürken, istenmeyen etki bildirimi yapılan sayıyı sadece 106 olarak açıklanması dikkat çekti. Çünkü açıklanan rakamın düşük olmasına rağmen, aşılama kampanyasının Türkiye genelinde durdurulması bir biriyle çelişiyor.
YÖNETMELİK TAZMİNAT ÖDEMELERİNİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN DEĞİŞTİRİLDİ
Aşı skandalının hemen ardından Hayvan Hastalıklarında Tazminat Yönetmeliğinde değişikliğe gidilmesi de dikkat çekmişti. 8 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, tazminatlı hastalıklar kapsamındaki BVD hastalığında laboratuvar analiz şartı kaldırılarak sadece veteriner hekimlerin inisiyatifine bırakılmıştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, yönetmelikte yapılan değişiklikle hayvan sahibi kişilerin lehine tazminat işlemlerinin kolaylaştırıldığı belirtildi.
ANTİBİYOTİKLİ ETLERİN SATILMA TEHLİKESİ BULUNUYOR
BVD hastalığına karşı antibiyotik uygulanan hayvanların etleri insan sağlığı için büyük tehlike oluştururken, Bakanlıktan yapılan açıklamada burada denetim ve kontrolün nasıl sağlandığına yönelik tam bir bilgi verilmedi. Açıklamada sadece, “Antibiyotik uygulaması yapılan hayvanlara mevzuat çerçevesinde işlem yapılmaktadır. Bu nedenle insan sağlığı için tehlike oluşturacak bir durum söz konusu değildir” denildi. Ancak antibiyotik uygulanan hayvanların ihbar yapılmadan kesilmesi durumunda bu etlerin takibinin nasıl yapıldığı ciddi soru işareti oluşturuyor.
GENEL MÜDÜRDEN 81 TARIM İL MÜDÜRÜNE ACİL KODLU YAZI!
Diğer yandan çiçek aşısı (LSD)'nin Türkiye genelinde ikinci bir emre kadar durdurulmasıyla ilgili olarak Bakan adına Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin'in 81 il müdürüne gönderdiği yazı ortaya çıktı. 81 Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine acil kodlu gönderilen yazıda, LSD aşısının ikinci bir emre kadar durdurulması isteniyor. Bakanlık açıklamasında her ne kadar 106 tanesinde istenmeyen etkinin görüldüğü belirtilse de söz konusu LSD aşısının tüm Türkiye'de durdurulması BVD skandalının boyutunu gözler önüne seriyor.