Ulusal Süt Konseyi (USK) geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda çiğ süt fiyatlarında bir artışa gitmeyerek üreticinin zararına üretim yapmasına neden olurken, Tarım ve Orman Bakanlığı da aldığı yeni bir kararla süt üreticisini daha da zor bir sürece itecek.
SÜT ARZINDA BİR SIKINTI MI VAR DA İHRACATA SINIRLAMA GETİRİLDİ?
İç piyasada hiçbir sıkıntı bulunmamasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı süt tozu ihracatına sınırlama getirdi. Getirilen bu sınırlama süt üreticisinin fiyatlarını baskılayarak zaten zor şartlarda üretim yapan süt üreticisinin sütünü daha da değersiz hale getirecek.
TÜRKİYE İHRACAT PAZARLARINI KAYBEDECEK!
Diğer yandan alınan ihracat sınırlama kararı ile Türkiye süt tozunda ihracat pazarlarını kaybedecek. İç piyasada süt arzında, ihracat sınırlamasını getirecek bir durum olmamasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığının böyle bir karar alması sektörde şok etkisi yaptı.
SÜT TOZUNA İHRACAT SINIRLANDIRMASI KARARI ALDIRAN SANAYİCİLER KİM?
Sektörde konuşulan iddialara göre, ihracat sınırlama kararının ardında süt tozu yapan sanayicilerle ıslak ürün çalışan sanayiciler arasında yaşanan rekabetin sonucunda böyle bir karar alındığı kaydedilirken, burada da Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılarına yakın firmaların bu kararı aldırılmasında etkili olduğu iddia ediliyor.
SÜT ÜRETİCİSİNE ÖDENEN PRİMLER İPTAL EDİLECEK!
Süt tozu ihracatının sınırlandırılmasıyla birlikte, süt tozuna çalışan sanayicilerin üreticilere ödedikleri primler iptal edileceği için süt üretici burada büyük bir darbe yiyecek. Diğer tarafta üreticiden süt alımı düşeceği için Et ve Süt Kurumu’nun regülasyon amaçlı devreye girmesi gündeme gelecek.
TARIM BAKANLIĞI AYNI HATAYI KÜÇÜKBAŞ HAYVAN İHRACATINDA DA YAPMIŞTI! ÜRETİCİ BÜYÜK BİR DARBE YEDİKTEN SONRA BAKANLIK GERİ ADIM ATMAK ZORUNDA KALMIŞTI!
Bir çok ülke ihracata teşvik verirken, Türkiye’de süt tozu ihracatının sınırlandırılması yaşanan çelişkiyi gözler önüne sererken, Tarım ve Orman Bakanlığı aynı hatayı küçükbaş hayvan ihracatının sınırlandırılmasında da yapmıştı. Küçükbaş hayvancılıkta getirilen ihracat sınırlandırmasının ülke hayvancılığına olumlu hiçbir katkısı olmazken, ihracatın yasaklanmasından dolayı küçükbaş hayvancılıkta karkas kesim fiyatları düşmüş, üretici zararına üretim yapmak zorunda bırakılmıştı. Üreticilerden gelen tepkiler üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı aylar sonra hatadan geri adım atarak küçükbaş hayvan ihracatını yeniden açmak zorunda kalmıştı. Gelinen noktada yaşanılan bu hatadan ders alınmayarak, süt tozu ihracatının sınırlandırılması Bakanlığın sahadan ve üreticinden ne kadar kopuk olduğunu da gözler önüne serdi.