Artvin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Bilindiği üzere büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerimiz yaz döneminde hayvanlarını otlatmaya yayla ve meralarımıza getirmeye başladı. Sınır İllerimizde gözüken şap hastalığı nedeni ile özellikle sınır bölgelerinde hayvanlarını otlatan yetiştiricilerimizin dikkatli olmasında fayda var.
Ahır giriş ve çıkışlarına dezenfektan konularak hayvanların ayak dezenfeksiyonlarının sağlanması, Ahırlara bakıcılardan başka yabancı şahıs ve ziyaretçilerin sokulmaması, Dışarıdan yeni satın alınan hayvanların 21 gün süreyle karantinaya alınmaları hastalıksız olduğu tespit edilenlerin sürüye dâhil edilmeleri ve sevk edilecek hayvanlara en az 21 gün öncesinden mutlaka aşı yaptırılması gerekir.
ŞAP HASTALIĞININ YAN ETKİLERİ TEDAVİ YAPILABİLİR!
Şap hastalığında etkene yönelik tedavi yapılamaz. Fakat hastalığın yan etkilerine tedavi yapılabilir. Ağızdaki yaralar karbonatlı, sodalı su, veya sirkeyle yıkanır temizlenir. Ayaklar hayvan vücuduna uygun dezenfektanlarla temizlenir. A vitamininden zengin vitaminler kullanılabilir. Ateşli dönemlerde antibiyotikler kullanılır. Ahırın dezenfekte edilmesi için Sodyum hipoklorit olarak bilinen çamaşır suyu kullanılabilir.
Çamaşır suyunu 2 LT sini bir tenekeye dökerek üzerine 5 litre su ile seyrelterek pompayla veya süpürge ucu ile hayvanların olmadığı ahıra uygulanır. Ahırın girişine uygun genişlikte bir leğene çamaşır suyu dökülerek ahıra giren çıkan kişi ayaklarını bu sudan geçirmelidir.
Hastalıkla mücadelede en önemli unsur hastalık etkenini bertaraf edilmesi yayılmasının önlenmesidir. Bunu da karantina ve dezenfektanlarla yapılması mümkündür. Yetiştiricilerimize duyurulması önemlidir."