“G20 Tarım Bakanları Toplantısı"sı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştiriliyor. Toplantıda konuşan Bakan Eker, gıda israflarına dikkat çekti. Her yıl israf edilen gıdalarla 805 milyon insanın açlıktan kurtarılabileceğini ifade eden Eker, “Her yıl, 1,3 milyar tonu bulan üretilmiş gıda, kayıp veya israf edilmektedir. Bunun yarısı bile 805 milyon aç insanı doyurmaya yetecek düzeyde" dedi.

YATIRIMLAR, DÖNEM BAŞKANLIĞIMIZIN TEMEL ÖNCELİKLERİNDEN

1 Aralık 2014 tarihi itibariyle Türkiye'nin, G20 Dönem Başkanlığını devraldığını hatırlatan Eker, şunları kaydetti: "Geçtiğimiz yıl kabul edilen büyüme stratejilerimizi uygulamaya geçirdiğimiz takdirde G20 ekonomilerinin 2018 yılına kadar yüzde 2,1 oranında ilave büyümesini sağlayarak, dünya ekonomisine 2 trilyon dolar büyüklüğünde ilave bir kaynak sağlamış olacağız. Kapsayıcılık ile hem G20 ülkelerinde kapsayıcı büyümeyi tesis ederek eşitsizliklerin giderilmesine katkı sağlamayı hem de G20 ile düşük gelirli ülkeler arasındaki diyalogu kuvvetlendirmeyi hedefliyoruz. Küresel büyümenin ve istihdamın en önemli itici güçlerinden birisi olması nedeniyle 'Yatırımlar', dönem başkanlığımızın temel önceliklerinden birisi olarak kabul edilmiştir."

GIDA GÜVENLİĞİ, DÖNEM BAŞKANLIĞININ ÖNEMLİ KONULARDAN

2030 yılına kadar küresel altyapı yatırımı ihtiyacının 70 trilyon dolar olarak hesaplandığını dile getiren Eker, “Tarımsal yatırımlar da önemli bir paya sahip. Bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Türkiye, küresel çapta gıda güvenliğinin sağlanması çabalarına özel bir önem veriyor, katkıda bulunuyor. Gıda güvenliği, Türkiye'nin dönem başkanlığında önemli konular arasında yer alıyor. Hedef kitlemiz sadece G20 üyeleri değil. Özellikle düşük gelirli gelişmekte olan ülkelere yönelik çalışmalar da desteklenmektedir. Gıda güvenliği ve küresel açlık sorunu uzun yıllardır uluslararası gündemin önemli maddelerinden birini oluşturmaktadır ve ilerleyen süreçte de önem arz etmeye devam edecektir. 2050 yılında 9 milyarı aşması beklenen dünya nüfusunun beslenme ihtiyacını karşılamak için küresel tarımsal üretimin yüzde 60 oranında arttırılması gerektiği hesaplanmaktadır" diye konuştu

Her yıl, 1,3 milyar tonu bulan üretilmiş gıdanın israf edildiğini kaydeden Eker, "Karşılaştığımız bu sorunların çözümü ekonomik, sosyal ve çevre bakımından sürdürülebilir gıda sistemlerinin oluşturulmasından geçmektedir. Bugün üzerine konuşacağımız bildiriyle, bu ihtiyacın önemini vurgulayarak bazı adımlar atılmasını önereceğiz. Bu kapsamda, gıda güvenliği temelinde önemli rolü olan sürdürülebilir gıda sistemlerinin, özellikle gıda israfı ve kayıplarının azaltılmasına yönelik olarak geliştirilmesi, başkanlığımız döneminde tarımda belirlediğimiz temel hedef olmuştur. Küresel düzeyde, gıda israfı ve kayıplarının ekonomik değeri yıllık 1 trilyon dolar olarak ölçülmektedir. Her yıl, 1,3 milyar tonu bulan üretilmiş gıda, kayıp veya israf edilmektedir. Bunun yarısı bile 805 milyon aç insanı doyurmaya yetecek düzeydedir" dedi.

TÜRKİYE'DE BAŞARILI KAMPANYALAR YÜRÜTÜLDÜ

Türkiye'de gıda israfı konusunda etkili kampanyaların yürütüldüğünü belirten Eker, "Taslak Bildiri'nin oluşturulmasına yönelik G20 üyelerinin görüşlerini almak üzere Tarım Uzmanları ve Tarım Üst Düzey Görevliler Toplantısı gerçekleştirdik. Bu toplantılarda, uzmanlarımız, Dönem Başkanlığımızın ana teması olan 'Sürdürülebilir Gıda Sistemlerinin Tesisi kapsamında Gıda İsrafı ve Kayıplarının Azaltılması' yönündeki çalışmalara odaklandı. Burada, bu çalışmalar neticesinde gıda israfı ve kayıplarının azaltılması ile sürdürülebilir gıda sistemlerinin tesisine dair önlemlere ilişkin kıymetli görüşleriniz ışığında toplantımızın çıktısı olarak bildiriyi konuşuyor olacağız" şeklinde konuştu.