Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hileli gıda üreten ve ithal eden firmaların kamuoyu ile paylaşılması konusunda hassas davranması gerektiğini söyledi.
''Hileli gıda üretimi toplum sağlığı açısından gerek kısa gerekse uzun vadede oldukça tehlike yaratan bir durumdur. Şu ana kadar bu ürünlerin kaç insan üzerinde hangi rahatsızlıklara sebep olduğu bilinmemekle beraber vahim boyutlarda olduğu aşikardır, hileli ürün satan ve ithal edenlerin halk ile paylaşılmasına kesinlikle devam edilmelidir.'' diyen Çelikus, yaptığı açıklamada ''Toplum ahlakı ve düzeni açısından da bu durum oldukça tehlikeli bir durumdur. Ticaret hayatı ve toplumsal hayattaki nizamıyla birçok medeniyete örnek olan Osmanlı' da aynı uygulama vardı.''diyerek sözlerine devam etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı açıklamalarına bakıldığında konuyla ilgili en son açıklamanın 2016 aralık ayı sonunda yapıldığı dikkat çekiyor. Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerince yapılan açıklamada,''Evet bir süredir yayınlanmıyor. Kamuoyuna açıklanacak listelerle ilgili yeni bir çalışma yürütüyoruz. Uygulamayı değiştireceğiz, o nedenle şuan listeler yayınlanmıyor'' sözlerine yer verilmişti.
Hileli ürün ve üreticilerin kamuoyu ile paylaşılması uygulamasına 2010 yılında 5996 sayılı kanun ile başlanmıştı. 2011 yılında kanunun ikincil mevzuatı olarak yürürlüğe giren 'Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik' te " Laboratuar sonucuyla taklit ve tağsiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden firma ve ürün bilgileriyle, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firma ve ürün bilgilerinin Bakanlık resmi internet sitesinde kamuoyuna sunulacağı "hükmü yer aldı. Bu durum gıda güvenliği ve toplum sağlığı açısından oldukça önemli bir hizmet olarak görüldü. Uygulamayla birlikte 2012' den bu yana 2016 Aralık ayına kadar, 586 firma ve 173 ürün, hileli olduğu gerekçesiyle kamuoyuyla paylaşıldı.
TARIMDANHABER