ÖZEL HABER
Skandal iddiayı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Karabıyık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e yöneltti. Karabıyık, “Şimdi, Hayvancılık Genel Müdürlüğü kırmızı et stratejisini yayınlamıştı. Fakat 2015'te ithalat tam gaz devam etti. Bakanlar Kurulu kararıyla Et ve Süt Kurumuna sıfır gümrükle 30 bin ton et ithalatı yetkisi verildi. Besilik damızlık hayvan ithalatı yıl boyu devam etti. Ayrıca Hindistan ve Paraguay'dan da kaçak et girişi olduğu ileri sürülüyor" dedi.
MEMUR VE EMEKLİNİN ZAMMI ERİDİ
Türkiye'de gıda ürünlerine zam üstüne zam yapıldığını hatırlatan Karabıyık, “Ocak ayında önceki aya göre yüzde 3,36 artış olduğu görüldü. Böylece yıllık artış 14'lerde. Sebze fiyatlarında 7,30, balık fiyatlarında da 13,97 artış söz konusu. Dünyada nasıl durum? Gıda fiyatları bir önceki aya göre dünya ortalamasında yüzde 1,9 geriledi, yine dünya gıda fiyatlarında yıllık gerileme de bir yılda yüzde 16. Biz de artarken yaklaşık aynı oranlarda dünya ortalamasında geriliyor. Memurun, emeklinin zammı zaten elinden gitti. 2016 yılının ilk altı ayı için yüzde 6 oranında zam yapılmıştı biliyorsunuz ve hatırlatmakta da yarar görüyorum gelişen piyasalarda Brezilya 10,7, Mısır 10,1, Rusya 9,8 ve Türkiye 9,6 enflasyon oranıyla 4'üncü sırada yerini almış bulunuyor" diye konuştu.
ET FİYATLARI YÜZDE 326 ARTTI
Karabıyık'ın ifadeleri tutanaklara şöyle geçti: “Evet, son on üç yılda iktidarınızda et fiyatları yüzde 326, yemek hizmetleri yüzde 337, ekmek fiyatları yüzde 254, toplamda gıda grubu fiyatları yüzde 242 yükseldi. Aynı dönemin genel tüketici enflasyonuna bakıyorum, buradaki artış ise yüzde 189. Yani tüketicileri ilgilendiren gıda fiyat artışı genel enflasyonu yukarı çıkaran faktör olarak karşımıza çıkıyor. Burada üretici fiyatlarının etkisi sınırlı. Dün yayınlanan yine tarım üretici fiyat endeksine göre on üç yılda artış yüzde 216. Tüketiciyle arada 27 puanlık bir fark var. Hesaplanan yılların tam iki katı kadar bir fark. Bu fark taşıma maliyetlerinden mi diye düşünüyorum. TÜİK'in verilerine göre son on üç yılın ulaştırma fiyat artışı yüzde 229. Tarım üreticisinin biraz üzerinde tabii bu, gıda tüketici fiyatlarının biraz altında bir yerlerde. Tüketici fiyat artışının yüksek olması ise bize zincirin bütün halkalarında ve özellikle son halkada perakende satışların sorun olduğunu gösteriyor Sayın Bakan. Çünkü tarlada 1 lira, sofraya geliyor 4 lira mantığında"
KUZU ETİ YÜZDE 14,26 ARTTI
Perakende firmalarının fiyatlama gücü toptancı ve üreticiye kıyasla ciddi oranda daha fazla olduğunun altını çizen Karabıyık, “Bu bağlamda, toptan fiyatlardaki gerilemenin perakende fiyatlara yansımamasının fiyat belirleme gücündeki bu farktan kaynaklanabileceğini araştırmalar gösteriyor. Evet, yine, geçen haftaki açıklanan verilere baktığımızda, 2016 enflasyonunda gıda fiyatlarındaki artış yüzde 11,74'tü, buraya ekmeğin katkısı 2,38, etin katkısı ise 2,86. Tarım Bakanlığının yaptığı hesaplamalara göre 10 bin ekmek üretenler için ekmeğin maliyeti 48 kuruş, 5 bin ekmek üretenler için maliyeti 54 kuruş, Bakanlığa göre 10 bin ekmek üreten bir fırın kâr payıyla birlikte emeği 61 kuruşa satmalı, ancak ekmeğin fiyatı İstanbul'da 1 lira 25 kuruş, Ankara'da 1 lira. Hatta Ankara'da Halk Ekmeğin fiyatı 75 kuruşa çıkarılmış durumda. Bu durumda Hükûmet ekmeğe karşı yenilmiş oluyor, yapılan zamların geri alınması gerekiyor diye düşünüyorum. 2015 yılında dana etinin fiyatı yüzde 20,83, kuzu etinin 14,26 arttı. Et fiyatlarındaki artış üretimin kısıtlılığından kaynaklanıyor" dedi.