Hem üretim hem tüketim hem de ekonomik açıdan önemli bir yere sahip olan hububat ürünleri, son dönemlerde hasat dönemi sebebi ile yakından takip ediliyor. Ülkenin dört bir yanında hububat hasadının devam ettiği şu günlerde üreticiler de ara vermeden çalışmayı sürdürüyorlar.

Yozgat, Ankara, Trakya ve daha pek çok bölgede hububat hasadı devam ederken bu süreçte leylekler de açığa çıkan fare, çekirge ve böcek gibi canlılar ile karınlarını doyuruyorlar. Birçok açıdan fayda sağlayan hasat dönemi neticesinde nasıl ürünler elde edileceği merak konusu olurken üreticilerin haber16'ya verdikleri röportajlar yüzleri güldürdü. İşte ayrıntılar…

LEYLEKLER TARLALARA AKIN ETTİ

Yazın habercilerinden olan leylekler, hububat hasadından nasiplerini aldı. Yozgat’ın Çekerek ilçesine bağlı Arpaç köyünde çiftçilerin emekleri ile devam eden hububat hasadına konuk olan leylekler, açığa çıkan fareler, böcekler ve çekirgeler ile karınlarını doyuruyorlar.

Leyleklerin karınlarını doyurmaktan çok daha fazlasını yaptıklarını belirten Çekerekli çiftçiler, bu sayede biyolojik mücadelelerine de destek verildiğini ifade ettiler. Çalışmaya ara verdikleri dönemlerde leylekleri ilgi ile seyrettiklerini belirten çiftçiler, şu an yaşananlardan memnun olduklarını dile getirdi.

ÇİFTÇİLERDEN HASAT DÖNEMİ YORUMLARI

Mardin’den Yozgat’a hububat hasadı için geldiğini belirten biçerdöver şoförü Orhan Çelik, 6- 7 yıldır bu iş ile ilgilendiğini ifade etti. Ailesinin geçimini biçerdöver ile sağladığını belirten Çelik, ‘Her sene temmuz ayında Yozgat’a geliyorum. Geçimimi biçerdöver şoförlüğü yaparak sağlıyorum. Bu sıcakta ekmeğimizin peşinden koşuyoruz’ ifadelerini kullandı.

Yozgat’ın Çekerek ilçesine bağlı Arpaç köyüne hububat hasadı için gelen bir diğer çiftçi Durak Kılıç ise normalde Ankara’da ikamet ettiğini belirtti. Biçerdöverlerin geldiğini duyunca hasat için köye geldiğini ifade eden Kılıç, “Komşuların ekinleri çok güzel biz de biçtiriyoruz. Buğdayların içi iyi, çok güzel görünüyor” diyerek bu senenin verimlilik açısından iyi bir sene olduğunu belirtti.

Lahana Ne Zaman Ekilir? Lahana Ne Zaman Ekilir?

Üreticilerin hububat hasadı adına olumlu gelişmelerden bahsetmeleri, umutları yeşertti.