Kadir Çiftepala, Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde toprak kökenli hastalıklar ve mücadele hakkında Kazanlı-Mersin'de düzenlenen Tarla Günü Etkinliğine katıldı. Çiftepala burada yaptığı açıklamada, "Üreticilerimizin büyük bir emek ve çaba göstererek yaptığı üretim, ilimizi Türkiye'nin en büyük ikinci üretim merkezi konumuna taşımıştır. Yaptığınız bu kutsal ve önemli görev nedenle hepinizi tek tek kutluyorum.
Mersin, yaklaşık 395 bin hektarlık tarım alanı, 5,5 milyon tonluk tarımsal üretimi ile Türkiye toplam tarımsal üretiminin %6 sını gerçekleştiren bir ildir. Mersin ülkemizde en büyük ikinci tarımsal üretim merkezi konumundadır" dedi.
Mersin Valiliği himayelerinde yürütülen proje kapsamında düzenlenen Tarla Günü etkinliğine; Mersin Vali Yardımcısı Turgut Serimer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik, Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, üreticiler, ihracatçılar ile çok sayıda davetli katıldı.
ENGELLER KALDIRILIRSA DÜNYANIN CAZİBE MERKEZİ OLUR
Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut tarımın hem Mersin hem de Türkiye ekonomisi için önemine vurgu yaparak şunları söyledi: "Tarım kentimizin öncü sektörüdür. Tarım, Mersin'in Türkiye genelinde de öncü olduğu, lider olduğu, iddialı olduğu bir sektördür. Tarım sadece parasal bir konunun da ötesinde, 8 milyar nüfusa yaklaşan dünyada, gittikçe şehirleşen bir dünyada, artık ulusal bir güvenlik meselesidir. Yanlış ve bilinçsiz tarım uygulamaları ve hastalık mücadeleleri sağlığımızı tehdit edecek boyuta gelmiştir. Valiliğimiz himayesinde gerçekleşen, Mersin Ticaret ve Sanayi Odamızın finanse ettiği, Mersin Tarım İl Müdürlüğümüz ve Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu işbirliği ile gerçekleşen bu proje bir başarı hikâyesidir. Artık Mersin'in bir tarım-gıda teknoparkına ne kadar ihtiyaç duyduğu daha da ortaya çıkmıştır. Bölgemizin ihtiyaç duyduğu Tarım OSB'leri kuruldukça, tarım-gıda teknoparkımızın önündeki engeller kaldırıldıkça, üreticimiz bu anlamda bilinçlendikçe, Mersin tarım ve gıdada sadece Türkiye'nin değil, dünyanın cazibe noktası olacaktır."
TOPRAKLAR BİLİNÇLİ KULLANILMALI
Daha sonra konuşma yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Enis Hekimoğlu tarımın dünyada son derece önemli olduğunu söyledi. Dünya nüfusunun her yıl yüzde 3,5 artarken gıda üretiminin düşmekte olduğundan bahseden Hekimoğlu: "Olmazsa olmaz olan toprakların bilinçli ve sağlıklı kullanılması gerekmektedir. 2015 uluslararası toprak yılı olarak ilan edilmiştir. Toprakların farkındalığını arttırmak ve önümüzdeki yüzyıllara sağlıklı topraklar bırakmak bizlerin görevidir. 2013 yılında Odamızın girişimiyle Tarım Platformu bünyesinde burada buluşmamıza vesile olan projeyi başlattık."
50 YIL SONRA KAZANLI'DA TARIM YAPILIYOR OLMASI GEREKİR
Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Birişik, Mersin'in kültürel, sosyo-demokratik ve tarım açısından Türkiye'nin bir mozaiği olduğunu söyleyerek, bu çerçevede de önemli bir şehir olduğunun altını çizdi. Birişik, "Yaylasında kayısı yetişen, ovasında seraların olduğu, pamuk, limon, erik, ne ararsanız bulabildiğiniz bir yer. Mersin çiftçisi belki de ülkede dar alanda en iyi tarım yapan çiftçi. Dolayısıyla hiç kimse Mersin gibi bir ilin tarımsal sorunlarına sessiz kalamaz. Mersin çok üretiyor, ancak artık dünyada tek başına üretmek bile bir şey ifade etmiyor. Eğer o ürünü satamıyorsanız, sattıktan sonra arkasında duramıyorsanız, bu ürünü üretmeye devam edemiyorsanız ne kimse sizin ürününüzü alır ne de bir daha sizinle o iş için masaya oturur. Sizin sattığınız biber Brüksel'deki iki aylık bir çocuğun gıdası oluyor. Moskova'da hastanede yatan bir yaşlının yemeği oluyor. İsrail'de ekmeğine domates doğrayan bir işçinin yemeği oluyor. İstanbul'da bir yetimhanenin yemeği oluyor. Sizler üretirken, ülkeyi ve dünyayı beslerken gurur duyuyorsunuz. Bizler de sizinle gurur duyuyoruz. Devlet de devlet kurumları da özel sektör de bunun için var. Ama biz milleti beslerken zehirleme hakkına sahip değiliz. Biz beslerken sizin de çocuklarınızın 50 yıl sonra Kazanlı'da tarım yapabiliyor olması gerekiyor. Bu topraklar sadece bizim değil" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Serimer, Nevzat Birişik'e plaket verdi. Daha sonra seraları gezen heyet, projenin uygulama süreci ve sonuçları hakkında bilgi aldı.(Kaynak:GTHB)