İzmir’de konuşan Sarıbal, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğdayı pahalıya ithal edip iç piyasaya sürdüğünü belirterek, "Bugün biz buğdayın tonunu 3 bin 400 liraya alıyoruz. Oysa TMO 2 bin 250 lira fiyat açıkladı. Siz 3 bin 400 liraya dışarıdan buğday alacaksınız, bin 150 lira ton zararıyla içeriye ucuz satıp, yem ve un sanayiini destekleyerek sofradaki ekmeğin artmaması için çaba göstereceksiniz. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Kısaca TÜİK'in açıkladığı zararlar gerçeği yansıtmıyor. Daha fazla kayıp var. Arpada da mısırda da buğdayda da daha fazla kayıp var. Sadece durumu idare ediyorlar. Bugün bu verim düşüklüğünün, rekolte düşüklüğünün temel nedeni, iktidarın 18,5 yıldır uyguladığı yanlış tarım politikalarıdır" dedi.
FARK LİTRE BAŞINA 2 TL ARTIRDI
Çiftçinin artan girdi maliyetlerine dikkat çeken Sarıbal, şunları kaydetti: “Geçen yıl bu zamanlar 6,21 liraydı mazotun litre fiyatı. Bugün 8,20'yi geçti. Fark 2 TL litre başına. Çiftçi bir yılda kabaca 3 milyar litre mazot kullanmakta. Çiftçinin cebine gelen yük fazladan tam 6 milyar TL. 2022 bütçesinde ne var? 2021 yılı desteğini 24 milyar TL olarak söylediler. Gelecek sene 25,8 milyar TL. Yani sadece 1,8 milyar TL artırıyor. Ama sadece mazottan çiftçi 6 milyar TL zarar edecek. 6 milyar TL daha fazla para ödeyecek.”
PARAMIZLA İTHALAT YAPAMAYACAK DURUMA GELİYORUZ
İktidarın tarım politikasını eleştiren Sarıbal, “Süt yemi geçen yıl bu zamanlar 75-80 lira arasıydı, şimdi 180 lira. Gübre fiyatları geçen sene bu zamanlar 3 bin 750 lira ile 4 bin lira arasındaydı. Şu anda fiyat tam 8 bin 500 lira. Üre 2 bin 200 lira ile 2 bin 400 lira arasındaydı. Şu anda 8 bin lirayı geçti. Artış yüzde 250. Çiftçinin bu koşullarda tarım yapabilme şansı yok. Buğday ekme zamanı ama insanlar buğday ekemiyor. Kuraklık bir taraftan, tohum, gübre maliyeti bir taraftan. Nasıl olacak bu iş? Çok hızlı bir şekilde iktidarın bütçe kaynaklarını çiftçi için tekrar açması ve yardım etmesi lazım. Hızlıca tohuma, mazota destekleme yapması lazım. Derhal ucuz mazot, gübre sağlamalı. Yoksa bu TÜİK'in yanlış açıkladığı rakamlarla çok daha fazla ürün kaybı gelecek yıl çok daha derinleşecek. Ve biz paramızla da olsa ithalat yapamayacak duruma geliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.