Toplantıya İl Müdürü Turan KARAHAN,  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yılmaz ATAŞ ve konu uzmanı teknik personel katıldı. 

Kenelere karşı vatandaşları uyaran İl Müdürü KARAHAN; “ Dünyada sekiz yüzün üzerinde kene türü bulunuyor. Keneler genel anlamda mesken keneleri ve mera keneleri olarak iki ana gurupta inceleniyor. Yuvaya bağlı mesken keneleri fare delikleri, kuş yuvaları, ahır duvarlarındaki çatlaklar gibi yerlerde bulunarak konaklarını burada beklerler. 

Mera keneleri ise orman, çalılık, çayır, çöl gibi geniş alanlarda yaşamlarını sürdürürler. Hastalık etkenlerini taşıyan kene türleri daha çok bu tür kenelerdir” dedi.

Konuşmasının devamında kene ile mücadeleye değinen KARAHAN; “Kene ile mücadele sadece evcil hayvanlar üzerinden yapılabilir. Kene sayısını azaltmak için evcil hayvanları ortalama 25 günde bir akarisit ilaçlarla ilaçlanmalıdır. Kullanılan ilaçların ete ve süte kalıntı bırakmamasına da dikkat edilmelidir.

Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken kenelerin vücuda girmesini engellemek için mümkün olduğunca vücudu örten giysiler giyinmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve kenelerin rahat görünebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmesi gerektiğini söyledi. 

Kene ısırması durumunda vatandaşların alması gereken tedbirler konusunda da uyaran İl Müdürü; “ Kişiye kene tutunduğunda yapılacak ilk iş, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmasıdır. Kişi keneye kesinlikle kendi müdahale etmemelidir. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır” dedi.

Toplantı, konu uzmanı personelin bitki hastalık ve zararlılarıyla mücadele konularını anlatması ve  üreticilerin sorularının cevaplanması ile son buldu.