Konu ile ilgili Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, şu ifadeler aktarıldı:
“Ekşilik böcekleri incirde gerek bahçe gerekse depolarda meyve de kalite ve ürün kaybına yol açarak önemli zararlar oluştururlar. Ekşilik böcekleri direk yaptıkları bu zararın yanı sıra başta Aflatoksin'i oluşturan etmenler olmak üzere meyve içinin ekşimesine ve çürümesine yol açan pek çok zararlı hastalık etmenlerini de meyveden meyveye bulaştırarak incirde çok önemli zararlara yol açmaktadırlar.
1000 Civarında Yumurta Bırakıyor!
Ekşilik böcekleri yılda 5-6 döl vermeleri ve bir dişi böceğin yaklaşık 1000 civarında yumurta bırakması sebebiyle üreme kapasitesi çok büyük olan zararlılardır. Tüm bunlar birleştiğinde kaliteli ve Aflatoksin'siz incir üretebilmek için bu zararlılarla mücadele yapmanın kaçınılmaz olduğu görülmektedir.
İlekten 1 Hafta Sonra!
Ekşilik böcekleri ile mücadelede çekici yem tuzakları kullanılmaktadır. Tuzakların Nisan ayının başında asılarak mücadeleye başlanması mücadelenin başarısı açısından çok önemlidir. Üreticilerimizin ellerinde bulunan veya temin ettikleri tuzakları Nisan ayı başı itibari ile asarak mücadeleye başlamaları ve hasat sonuna kadar mücadeleye devam etmeleri gerekmektedir. Sadece dikkat edilecek bir husus tuzakların ilek sineğine zarar vermemesi için ilekleme döneminde kaldırılması ve son ilekten bir hafta sonra tekrar asılması gerekmektedir."
Kaynak: Aydın Tarım İl Müdürlüğü