Et fiyatındaki artışı ithalat da dizginleyemedi. “Fiyatları düşürür" umuduyla yapılacak 3 bin 200 tonluk ithalat Türkiye'nin iki günlük ihtiyacını karşılamıyor. İthal eti kendi dükkanlarında satacak olan Et ve Süt Kurumu'nun piyasadaki etkinliği ise yüzde 1 seviyesinde.
Milliyet gazetesinden Fehim Genç'in haberine göre kırmızı etteki fiyat artışını dizginlemek amacıyla Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) ithalata başlayacağını açıklamasından bu yana bir hafta geçmesine karşın fiyatlar düşmek bir yana artmaya devam etti. Marketlerde kıymanın fiyatı 40 liraya dayandı.
ESK Genel Müdürü Kasım Piral geçen hafta, ithalat yapılarak fiyatların yüzde 10 ucuzlayacağını açıkladıktan sonra, ithal etin gelmesini beklemeden dünden itibaren geçerli olmak üzere kendi mağazalarında satılan etlerin fiyatında yüzde 5 indirime gitti.
Ancak ESK'nın fiyatı düşürme çabaları, market ve kasap reyonlarındaki etiketleri etkilemedi. Perakende et piyasasında yüzde 1 pazar payına sahip olan ESK, fiyatları belirleme etkinliğini gösteremiyor. Kurumun kendine ait olmak üzere Ankara'da 4, Adana'da 3, Erzurum'da 2 ve Ağrı, Bingöl, Denizli, Diyarbakır, Sakarya, Van, Yozgat'ta birer tane mağazası bulunuyor. Kurum, çeşitli illerde ayrıca 56 tane de bayisiyle hizmet veriyor.
Spekülatör tınmadı
Türkiye'nin yıllık et tüketimi 1 milyon tonun üzerine çıktı. Günlük tüketim ortalama 2 bin 700 ton oldu. İthal edilecek 3 bin 200 tonluk et, iki günlük ihtiyaca karşılık geliyor.
2014'te kuru fasulye, 2015'te patates fiyatı anormal artınca ithalat gündeme gelmiş ve ithalata gerek kalmadan fiyatlar inmişti. Ancak bu kez ithalat olmasına karşın fiyatlar yerinden kıpırdamadı.
İbrahim Yetkin TZD Başkanı
'İthalatın fiyata bir etkisi olmaz'
“İthalatı yapacak olan Et ve Süt Kurumu piyasanın sadece yüzde 1'ine hakim. Bu nedenle ESK'nın yapacağı 3 bin 200 tonluk ithalat 2 günlük ihtiyaca yetmez. Üstelik bunu kendi dükkanlarında satacak. Piyasadaki fiyatlar üzerinde hiçbir etkisi olmaz. Angus ithal edildiğinde de fiyatlar düşmemişti. Et ve Süt Kurumu (ESK) piyasayı regüle edecek güce sahip değil. Piyasanın normale dönmesi için yeterli üretim, devlet desteği ve ESK'nın güçlü bir kurum haline getirilmesi şart."
Salih Fazlıoğlu Şahin Sucukları CEO'su
'Spekülatör değil üretici zararda'
“Et ithalatını değil, et ihracatını konuşmamız gerekiyor. Et ithalatıyla, spekülatörlerin cezalandırıldığı söyleniyor ama sonuçta üretici zarar görüyor. Avrupa'dan aldığımız etin, Türkiye gümrük kapısına geldiğinde maliyeti 3.5 euro, fakat yüzde 20 kemik düştüğünüzde, yüzde 20 kalite farkı düştüğümüzde 5.5 euro gibi bir maliyeti oluyor. Ama Güney Amerika'dan gelen etlerin maliyeti aşağı yukarı 2.80 euro. Bir tarafta 5.5 euro var, diğer tarafta 2.80 euro var. Arada 2.70 euro fiyat farkı var."
Şemsi Bayraktar TZOB Başkanı
'Et üretimi beş yıldır artıyor'
“Fiyatları aşağı çekmenin yolu ithalat değil. Üretim maliyetleri düşürülemez, verimlilik artırılamazsa et fiyatları gerilemez. Kırmızı et üretimi 5 yıldır sürekli artıyor. Geçen yıl toplam kırmızı et üretimi 1 milyon tonu aştı. Bu yılın ilk 3 aylık döneminde de üretim, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 13.8 artışla 210 bin 475 tona yükseldi. Üretim destekleri artarak sürerse, et ve süt piyasasında istikrar sağlanırsa, ithalatla üretici tedirgin edilmezse ette bir sorunumuz olmaz."