Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Talat Gözet, 28 Nisan 2018 de yani 4 ay önce yapılan bir değişiklik ile hayvansal gıdaların kontrolünde, denetiminde yurtdışından ithal edilen hayvanların sağlık denetimlerinde uluslararası kurallara aykırı olarak ziraat mühendislerine, orman mühendislerine, ve kimya mühendislerine de denetim yetkisi verildiğini açıkladı. Gözet, "Yani hayvan anatomisini bilmeyen, hayvan ile ilgili neredeyse hiçbir bilimsel bilgiye sahip olmayan kişiler hayvan sağlığının denetimini yapmakla görevlendirilmektedirler. Bu çok yanlış bir uygulamadır" dedi.
Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Talat Gözet, Ankara Gölbaşı'nda yaşanan şarbon vakası konusunda açıklamalarda bulundu. Gözet, açıklamasında şunları kaydetti:
"Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde Et Süt Kurumunun yurtdışından ithal ettiği hayvanların bulunduğu özel bir işletmede yapılan denetimler sırasında halk arasında şarbon olarak bilinen Anthrax isimli bulguya rastlanılmıştır. Bu üzücü bir olaydır. Fakat yaşanan bu durumu öncesi ile değerlendirmek lazım. İnsanda görülen hastalıkların yüzde 60'ından fazlası hayvanlardan insanlara geçen türlerdir. Hayvanlardan insana geçebilecek 200 den fazla çeşit hastalık türü vardır. Dünyanın her yerinde geçerli olan kurallar vardır ve ülkemizde de hayvansal gıdaların kontrolü bu kurallara göre yapılmaktadır.
2010 yılında hazırlanan ve yürürlükte olan 5966 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu"nda bu kurallar belirtilmiştir.
ORMAN MÜHENDİSİNE İTHAL HAYVAN DENETİM YETKİSİ!
Fakat şunu açıklamak istiyorum, 28 Nisan 2018 de yani 4 ay önce yapılan bir değişiklik ile hayvansal gıdaların kontrolünde, denetiminde yurtdışından ithal edilen hayvanların sağlık denetimlerinde uluslararası kurallara aykırı olarak ziraat mühendislerine, orman mühendislerine, ve kimya mühendislerine de denetim yetkisi verilmiştir.
Yani hayvan anatomisini bilmeyen, hayvan ile ilgili neredeyse hiçbir bilimsel bilgiye sahip olmayan kişiler hayvan sağlığının denetimini yapmakla görevlendirilmektedirler. Bu çok yanlış bir uygulamadır.
Bu durumun acilen değiştirilmesi ve eski sisteme dönülerek tek yetkili olarak Veteriner Hekimlerin sahada ve masa başında olması gerekmektedir. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli'ye çağrımızdır hayvansal ürünlerin denetimi başta olmak üzere hayvansal tüm etkenlerde Veteriner Hekimler Bakanlıkta yetkili hale getirilmelidir.
Ülkemizde hayvan hastalıkları ile mücadelenin daha ciddi ve otoriter bir şekilde yapılması isteniyor ise bu durum gerçekleşmelidir. Yıpranma payı meselesinde Tarım ve Orman Bakanlığı bizlere sahip çıkarak bu hakkımızı bizlere teslim etmelidir.
Dün Gölbaşı'nda daha önce Trabzon Akçaabat ta görülen Şarbon hastalığı zoonoz yani hayvandan insana bulaşabilen bir hastalık çeşidi olması dolayısıyla hem hayvan sağlığı hem de insan sağlığı açısından önemli sorunlara yol açacaktır.
Yukarıda belirttiğim yasal değişiklikler meslek birliklerinin ve ilgili ihtisas derneklerinin görüşleri doğrultusunda yapılmalıdır. İthal edilen hayvanların bulundukları çiftliklerde, işletmelerde karantina altına alınmasından vazgeçilmeli, gümrüklerde yapılan denetimler tamamlanmadan hayvanların yurda girişine izin verilmemelidir."
TARIMDANHABER