İthal hayvanlarda veteriner kontrollerini düzenleyen yönetmelikte bugün önemli bir değişiklik yapıldı. Yönetmelikte yapılan değişikliğin hayvan hastalıklarını ilgilendiren 'güvenlik önlemleri' maddesinde yapılması ise dikkat çekti. Söz konusu değişiklikle yönetmeliğin ilgili maddesine bir fıkra eklenerek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanına 'öngörülemeyen durumlar' için özel yetki verildi.
ZORUNLU VE ÖNGÖRÜLEMEYEN DURUMLAR!
Buna göre yönetmeliğin uygulanmasında ortaya çıkan zorunlu ve öngörülemeyen durumları, inceleyerek sonuçlandırmaya Bakan yetkili olacak. Yönetmelik değişikliğinin ise geçtiğimiz yıl ithal edilen besilik hayvanların millileştirilmeden üreticiye dağıtıldığının ortaya çıktığı bir dönemde yapılması dikkat çekti.
YETKİ FIKRASI EKLENDİ
2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğin' 18'nci maddesi değiştirildi. Aslında söz konusu madde değiştirilmedi. 5 fıkradan oluşan 18'nci maddeye 6'ncı bir fıkra daha eklendi. Yönetmelik değişikliğinin de Resmi Gazete'de bu şekilde yayımlanması dikkat çekti.
İthal hayvanlarda veteriner kontrollerini düzenleyen yönetmeliğin 18'nci maddesinin başlığı; 'Güvenlik Önlemleri' yerine 'Güvenlik Önlemleri ve Yetki' şeklinde değiştirildi. 5 fıkradan oluşan söz konusu 18'nci maddeye bir fıkra daha eklendi. Eklenen 6'ncı fıkrada ise Bakana özel bir yetki verildi.
BAKAN YETKİLİ OLACAK
Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan 'Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin' 18'nci maddesine eklenen 6'ncı fıkra şöyle: “Bu Yönetmeliğin uygulanmasında ortaya çıkan zorunlu ve öngörülmeyen durumları, inceleyerek sonuçlandırmaya Bakan yetkilidir"
Söz konusu yönetmelik değişikliğinin hayvan hastalıkları ile ilgili güvenlik önlemleri maddesinde yapılması ve Bakana 'öngörülemeyen durumları' inceleyerek sonuçlandırması için yetki verilmesi soru işaretlerine neden oldu.
MAĞDURİYET AYDIN İLE SINIRLI DEĞİL
Diğer yandan Aydın'da bir üreticinin Et ve Süt Kurumu öncülüğünde getirilen ve Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği vasıtasıyla aldığı 60 büyükbaş besilik hayvanını, kestirme aşamasına gelmesine rağmen millileştirilmediği için satamadığı ortaya çıkmıştı.
Yaşanan bu sıkıntının bir üretici ile sınırlı olmadığı bu şekilde yaygın bir mağduriyet yaşandığı iddia ediliyor. Yönetmelik değişikliğinin de millileştirilemeyen hayvanlarda yaşanan sorunların çözümü için yapıldığı kaydediliyor.
ÜLKEYE GİRİŞ YAPAN CANLI HAYVANLARDA YÜRÜTÜLECEK VETERİNER KONTROLLERİNİN DÜZENLENMESİNE DAİR YÖNETMELİĞİN 18'NCİ MADDESİ
RESMİ GAZETE'DE BUGÜN YAYIMLANAN YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ