Bugün ülkemizde belki de ihtiyaçtan bile fazla tarım üretimi yapıldığına dikkat çeken Kahveci, ama sistemin bir şekilde bu üretimdeki kazancın çiftçiye aktarılmasını önlediğini vurguladı. Tarımda tekelleşen aracı piyasayla ilgili Merkez Bankası'nın yayınladığı bir rapora atıfta bulunan Kahveci, "O rapor diyor ki; gıdada oluşan aşırı fiyat farkı ve artışının temel nedeni tekelleşen alıcı ve aracı piyasasıdır" dedi.
Kahveci'nin yazısında dikkat çeken tespitler şöyle:
Aslında bu konuda Merkez Bankasının yayınladığı eski bir rapor var. Aklımda kalan önemli tespitlerini söyleyeyim: O rapor diyor ki; gıdada oluşan aşırı fiyat farkı ve artışının temel nedeni tekelleşen alıcı ve aracı piyasasıdır.
NE DİYOR?
1- Tekelleşen aracı piyasası; yani “hal" düzeni ve kabzımal mı ne deniyorsa işte o aracılar...
2- Tekelleşen perakende düzeni; yani mahalle aralarına kadar giren büyük zincir marketlerin alıcı ve satıcı gücü.
Bugün ülkemizde belki de ihtiyaçtan bile fazla tarım üretimi yapılıyor. Ama sistem bir şekilde bu üretimin kazancını çiftçiye aktarmayı önlüyor.
ÇÖZÜM MÜ?
Sanırım bugün gıda fiyatlarını çok kısa sürede çözecek en acil yol şu olabilir: Çiftçi ile tüketici arasında yeni bir aracılık yapılanmasının düzenlenmesi. Yeni bir ürün toplayıcı ve dağıtıcılık sistemi de diyebiliriz.
Bir not: Mart ayında Samsun'dan İstanbul'a gelirken Amasya civarlarında yol kenarındaki elma satıcılarına uğradım. Benim köyümde küçüklüğümde bugün hiçbir yerde bulamadığım çok farklı elma çeşitleri vardı. İşte o satıcılara sordum: “Köylerinizde farklı elma yok mu? Neden bir kaç çeşit elma satıyorsunuz?"
Meğer satmaları yasakmış.
Çiftçinin köylerindeki farklı çeşitteki doğal çeşit elmaları satmaları yasakmış. Hatta inanamadım “O farklı çeşit elma fidelerini de satamıyoruz, o da yasak" dediler.
Sanırım bu işte gizli bir el var."
Tarımı bitiren 'gizli el' yazısının tamamını okumak için tıklayın...
TARIMDAN HABER