Hindistan’da geleneksel tıp alanında geniş bir yeri olduğu bilinen kara halile bitkisi, ülkemizde de kullanılmaktadır. Bazı sağlık problemlerinin tedavilerini destekleyen yanı sıra güzellik sektöründe de aktif olarak kullanılan bu bitki, arama motorlarına da sık sık konu olur.

Tarım Bakanlığının bütçe görüşmesinde domuz eti tartışması! Tarım Bakanlığının bütçe görüşmesinde domuz eti tartışması!

Kara halile bitkisinin son derece güçlü bir içeriğe sahip olduğu bilinmektedir. Birçok alanda ‘ilaçların kralı’ olarak bilinen bitki, insan sağlığını çok çeşitli açılardan desteklemektedir. Peki, kara halile tam olarak nedir, ne işe yarar? Kara halile nasıl kullanılır, faydaları nelerdir? İşte bitkiye dair merak edilenler…

KARA HALİLE NEDİR?

Antioksidan bakımından zengin olduğu bilinen kara halile çoğunluk ile Hindistan, Çin, Sri Lanka, Nepal, Vietnam ve Malezya gibi tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Sağlık açısından birçok faydasının olduğu bilinen bitkinin meyvesi küçük ve dikdörtgen şeklindedir.

Yeşil ve çiğken toplanan kara halile, sert bir yapıdadır. Rengi sarıdan turuncumsu kahverengiye kadar değişen bu bitki, diş eti sorunlarından astıma kadar pek çok rahatsızlığın tedavilerini desteklemektedir.

KARA HALİLE BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Kara halile bitkisi vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Özellikle yüksek oranda K ve C vitaminleri içeren bitki; magnezyum, aminoasit ve flavonoidler bakımından da zengindir.

İçeriği ile dikkat çeken ve alternatif tıpta da geniş bir yere sahip olan kara halile bitkisinin öne çıkan faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Şiddetli öksürüğü dindirir.
  • Gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi durumların önüne geçer.
  • Cilt sağlığını destekler.
  • Zararlı toksinleri vücuttan uzaklaştırır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma olasılığını düşürür.
  • Kırışıklık ve leke gibi yaşlanma belirtilerini geciktirir.
  • Bağırsak sağlığını destekler.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Cilt üzerinde bulunan yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Kan şekerini düzenlediği için diyabet hastalığının tedavisini destekler.
  • Karaciğer sağlığını destekler.
  • Ağrı kesici özelliğe sahiptir.
  • Diş eti iltihabı, diş çürüğü gibi sağlık sorunlarının tedavilerini destekler.
  • Astım belirtilerini hafifletir.
  • Balgam söktürücüdür.

KARA HALİLE NASIL KULLANILIR?

Birçok rahatsızlığın tedavisini destekleyen yanı sıra bazı rahatsızlıklara yakalanma olasılığını da düşüren kara halile bitkisinin nasıl kullanıldığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir.

Kara halile bitkisinin tohumlarından yağ elde edilmektedir. Yanı sıra tohumlar çay gibi demlenebilir. Salatalara da eklenebilen kara halile ayrıca salamura şeklinde saklanabilir.

Gargara olarak kullanılabilen kara halile genel olarak çay formu ile tercih edilmektedir. Kara halile çayı bal ile tatlandırılması halinde çok daha güçlü bir etkiye sahip olur.

KARA HALİLE BİTKİSİ ZARARLI MI?

Kara halile bitkisinin faydaları kadar zararları da arama motorlarına sık sık konu olmaktadır. Astımdan diş sorunlarına, öksürükten diyabete kadar pek çok rahatsızlığın tedavisinde destekleyici olarak rol alan bu bitkinin herhangi bir yan etkisinin bulunup bulunmadığı merak edilmektedir.

Kara halile bitkisi vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından son derece zengin bir bitkidir. Bitkinin bu güçlü içeriği, bilinçsiz ve aşırı tüketim halinde faydadan çok zarar getirebilir.

Kara halilenin aşırı tüketilmesi halinde yüksek ateş, yorgunluk ve ishal gibi istenmeyen durumlar ile karşı karşıya kalınabilir. Yanı sıra kan şekerini düşürme gibi bir etkisi bulunan bitkinin fazla tüketilmesi durumunda kan şekeri ideal olmayan seviyelere gerileyebilir. Ayrıca bitki hamilelerde ve emziren annelerde de birtakım yan etkilere sebep olabileceği için bu grupta yer alan kadınlar tarafından kesinlikle kullanılmamalıdır.