Yüzyıllardır çeşitli hastalıkların tedavilerinde kullanılan karaçalı bitkisi, günümüzde de birçok kişinin başvurduğu bitkiler arasında yer alır.

Karaçalı bitkisinin özellikle böbrek sağlığı üzerinde etkili olduğu bilinir. Peki, karaçalı bitkisi nasıl tüketilir, ne işe yarar? İşte detaylar…

KARAÇALI BİTKİSİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Karaçalı bitkisi, 2 ila 4 metre aralığında bir yüksekliğe erişebilir. Kışın yaprak döken bu bitki, sık dallara sahiptir.

Dağınık tepeli ve çalı veyahut da ağaççık formunda olan karaçalı bitkisinin yaprakları dikenlidir. Almaşık dizili, yumurtamsı ve tüysüz olan yapraklar, yaprak sapının 2- 4 katı uzunluğundadır.

Karaçalı bitkisinde çiçeklenme mayıs ile temmuz ayları arasında gerçekleşir. Bitkinin meyveleri ilk etaplarda sarı- yeşil, sonrasında ise açık kahverengi rengindedir.

Karaçalı bitkisinde; tanen, sabit yağ, paliurin ve flovan türevleri bulunur.

KARAÇALI BİTKİSİNİN DİĞER ADI NEDİR?

Karaçalı bitkisinin birçok ismi vardır. Bu bitki, nerede ise her yörede farklı bir isim ile bilinir.

Karaçalı bitkisinin diğer isimleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çalı dikeni
  • Sincan dikeni
  • Karadiken
  • İsa dikeni
  • Karaçalı pulu

KARAÇALI BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Karaçalı bitkisinin insan sağlığı üzerinde olumlu katkıları bulunur. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından zengin olan bu bitki, özellikle idrar yolları enfeksiyonlarına karşı aktif olarak savaşır.

‘Şifalı bitkiler’ kategorisinde değerlendirilen karaçalı, böbrek sağlığını destekler. Böbrek taşlarını eriterek vücuttan hızlı bir şekilde uzaklaştıran karaçalı bitkisi; protein kaçağı, akut böbrek yetmezliği, polikistik böbrek hastalığı, kum ve iltihap gibi olumsuz durumların semptomlarını da hafifletir.

Karaçalı bitkisinin meyveleri öğütülüp bal ile karıştırıldığında; helikobakter pilori, mide iç duvarı iltihapları ve ülseratif kolit şikayetlerinin önüne geçer.  

Altonotu, zerdeçal ve civanperçemi ile birlikte çay olarak demlendiğinde pankreas ve kolon kanserlerinin tedavilerini destekleyen karaçalı bitkisi, aynı zamanda kabızlık durumunun da önüne geçer.

Hem kadınlarda hem de erkeklerde cinsel isteği artırma gibi bir özelliği bulunan karaçalı bitkisi, göz sağlığını da destekler. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre bu bitki; göz kuruluğu, göz iltihabı, tavuk karası ve glokom gibi rahatsızlıkların semptomlarını hafifletir.

KARAÇALI BİTKİSİ NASIL TÜKETİLİR?

Karaçalı bitkisinin nasıl tüketildiği de birçok kişi tarafından merak edilir. Özelikle böbrek sağlığını doğal yollar ile desteklemek isteyen pek çok kişi, bitkinin kullanım şekillerini öğrenmek üzere arama motorları üzerinden sorgulamalarda bulunur.

Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir? Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir?

Karaçalı bitkisi pek çok bitki ile birlikte tüketilebilir. Anason, funda, yıldız gibi bitkiler ile karıştırılarak çay olarak demlenebilen karaçalı yaprakları, tek başına da demlenebilir.

Karaçalı bitki çayı, temiz bir pamuk yardımı ile göze de uygulanabilir. Bu uygulama, gözde gözlenen iltihap durumlarının önüne geçilebilmesi amacı ile önemlidir.

Karaçalı bitkisinin yapraklarının yanı sıra meyveleri de tüketime uygundur. Öğütülen meyveler bal ile karıştırılıp macun formuna getirildikten sonra tüketilebilir.

Son olarak karaçalı bitkisinin yaprakları cilt yaralarının iyileştirilmesi için de kullanılabilir. Lapa haline getirilen taze yapraklar çıban gibi cilt sorunları için direk uygulanabilir.

KARAÇALI BİTKİ ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Karaçalı bitki çayının yapımı son derece basittir. 4 bardak kadar suda 50 gram karaçalı tohumunun kaynatılması, çayın tüketime hazır hale gelmesi için yeterlidir.

Karaçalı bitki çayı bal ile tatlandırılabilir. Böbrek rahatsızlıklarının tedavilerinde bu çaydan destek almak isteyenler günde 3 kere ve yemeklerden önce olacak şekilde 1 bardak tüketebilir. Ancak her şifalı bitki için olduğu gibi karaçalı bitkisi için de hekim görüşü önemlidir. Özellikle kronik rahatsızlıkları bulunanlar, hamileler ve emziren kadınlar, karaçalı bitkisini tüketmeden önce hekimlerine danışmalılardır.