YAPRAK DELEN (ÇİL) HASTALIĞI: Yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dallarda zarar yapar. Yaprak üzerinde yağ lekesi şeklinde başlar, zamanla kenarları kırmızımtırak, orta kısımları koyu kahverengine dönüşür. Yaprak saçma ile delinmiş gibi bir hal alır. Meyve üzerinde de aynı şekilde lekeler oluşur. Sürgünler üzerinde ise yuvarlak, kahverengi – kırmızı renkte lekeler meydana gelir. Bu hastalıktan dolayı % 20-60 verim kaybı olur. Kayısı da görülen ve ekonomik açıdan en çok zarar veren hastalıklardan biridir.
MONİLYA (MUMYA) HASTALIĞI: Hastalık bitkide çiçek, çiçek sapı, meyve ve sürgünlerde belirti oluşturur. Hastalığa yakalanmış çiçekler kahverengileşir, dal üzerinde kurur ve mumyalaşır. Meyveler olgunlaşmaya yakın dönemde belirti oluşturur. Bu hastalığa yakalanmış meyveler zamanla buruşur, mumyalaşır ve dalda asılı olarak kalırlar.
ÖNEMLİ NOT: Bakanlığın teknik talimatında belirtildiği üzere kayısı bahçelerinde görülen monilya hastalığına karşı çiçeklerin % 5-10 açtığında 1. İlaçlama, çiçeklerin % 90-100'ü açtığında 2. İlaçlama yapılması gerekir. Ancak üreticiler bazen ekonomik bazen de iş yoğunluğu nedeniyle tek ilaçlama yapıyorlar. Malatya'da mart ayı nem ve sıcaklık değerleri açısında büyük değişiklik gösteriyor. İklimde yaşanan hızlı değişim meyve bahçelerinde görülen hastalıkları tetikleyebiliyor. Bundan dolayı üreticilerin kayısı bahçelerinde çiçek monilyası hastalığının olmaması için 2. defa ilaçlama yapmaları büyük önem arz ediyor. Yine aynı şekilde meyvede çil hastalığın oluşmaması için de üreticilerin meyvenin kürkten sıyrılma dönemini takip etmeleri ve mücadele için geç kalmamaları gerekiyor.