'Çerezlik Ayçiçeğinde Sürdürülebilir Tarım Sempozyumu'nda konuşan Kayseri Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, “Sözleşmeli tarım, Türkiye'deki tarımı kurtaracak bir modeldir” dedi.

Tüm Kuruyemiş Sanayici Ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) tarafından düzenlenen 'Çerezlik Ayçiçeğinde Sürdürülebilir Tarım Sempozyumu' Kayseri Şeker'in ev sahipliğinde düzenlendi. Kayseri Şeker 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyuma, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, TÜKSİAD Başkanı Hüsamettin Karaman, Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş ve çiftçiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, “Bugün gelinen noktada üniversite ile Kayseri Şeker'in işbirliği, il müdürlüğümüz ile Kayseri Şeker'in işbirliği, sivil toplum örgütleri ile işbirliği ve üniversite, STK ile kamu işbirliğiyle bugün yapılan çalışmalar bilimsel bir altlık olarak çiftçilerimizin hizmetine sunulmaktadır. Bunlar çok önemlidir. Çünkü üretip satamamak var, ürettiğinizi kaliteli üretememek var ve ürettiğinizde bir politika oluşturamamak birçok sıkıntıları ortaya çıkarmaktadır. Bugün Kayseri yaptığı üretimi hem Türkiye'de hem de dünyaya pazarlayacak birçok altyapıya ulaşıyor” ifadelerini kullandı.

TÜKSİAD Başkanı Hüsamettin Karaman da, kuruyemiş piyasasının düzenlenmesi gerektiğini söyleyerek, “Piyasaları düzenlemek lazım. Türkiye'deki piyasalar düzensiz. Türkiye'de serbest piyasa diye bir şey oluşturuldu ama diğer materyalleri tamamlanmadığı için başıboşluk Türkiye'deki üretimi vuruyor. Biz böyle bir serbestliğe karşıyız. Organize olunması lazım. Biz kaliteli ürün istiyoruz. Çünkü daha rahat satıyoruz. Tüketicide öyle istiyor” dedi.

SÖZLEŞMELİ TARIM, TÜRKİYE'DEKİ TARIMI KURTARACAK BİR MODELDİR”

Sözleşmeli tarımın, Türkiye'deki tarımı kurtaracak bir model olduğunu kaydeden Kayseri Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay ise, “Biz Kayseri Şeker olarak kuruyemiş konusuna yeni girmeye çalışıyoruz. İlk basamağına başladık. Gerek nohut olsun gerek ayçiçeği olsun bizim yeni yeni çiftçimizle birlikte üretmeye çalıştığımız ürünler. Biz Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak 'Bunlarla ne işiniz var' diye düşünülebilir ama kooperatifimizin çok sayıda çiftçi ortağı var. Bu ortaklarımızın tamamı çiftçilikle uğraşmıyorlar. Bu çerçevede Kayseri Pancar Kooperatifi ve Kayseri Şeker Fabrikasının ortaklarının diğer zirai faaliyetlerine de katkı sağlaması gibi bir zorunluluk olduğunu, bununda bizim görevimiz olduğu gibi bir anlayış içerisinde birkaç seneden beri bu konuya konsantre olmaya çalışıyoruz. 2017 yılı itibariyle nohut, mercimek ve fasulye olarak bu işe başladık. Kabak çekirdeğini bir önceki yıl yapmıştık. Artık bu konuda çiftçimizin sözleşmeli tarımla bu faaliyetlerinden de para kazanması gerektiği sonucuna vardık. Sözleşmeli tarımın çiftçiler açısından ne kadar önemli olduğunu anlayışı içerisindeyim ve bunun çiftçiliği kurtaracak bir model olduğunu hatta Türkiye'deki tarımı kurtaracak bir model olduğunu düşünüyorum. Bu konuda biz hem uygulamayı başarılı yapmak hem de bu çerçevede yine Türkiye'de örnek olmak gibi bir anlayış içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

TARIMDANHABER