Hoş kokusu ile mutfakları saran kekik, geniş bir kullanım alanına sahiptir. Özellikle tavuk yemeklerine çok yakıştırılan bu baharat, aynı zamanda çay olarak da demlenebilmektedir.

Tam bir antioksidan kaynağı olduğu belirtilen kekiğin boğaz ağrısını dindirme, iltihabı kurutma gibi mucizevi faydaları da bulunmaktadır. Bu kapsamda marketlerden kekik almak istemeyip kendi ürününü kendi yetiştirmek isteyen pek çok kişi kekik tohumunun nasıl ekilmesi gerektiğini merak etmektedir. Bizler de bu içeriğimizde o kişiler için kekik yetiştiriciliğine dair birtakım bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

KEKİK TOHUMU NEDİR?

Hem yağı hem de baharatı ile geniş bir kullanım alanına sahip olan kekik, mutfakların vazgeçilmez ürünleri arasında yer alır.

Kekik tohumu, son derece küçük boyutlarda olan bir tohumdur. 1 g kekik tohumunun içerisinde yaklaşık olarak 4 bin 200 tane tohum olduğu bilinmektedir. Tohumdan kekik yetiştirmek ise bazı püf noktalara dikkat edilmesi halinde mümkündür.

Kekik tohumunun içerisinde demir, kalsiyum, potasyum, manganez ve magnezyum bulunur. Balgam söktürücü, dezenfekte edici ve kramp çözücü gibi özellikleri bulunan kekik, ayrıca kas kasılmalarını da engellemektedir. Uçucu yağlar içeren kekik kana karışır ve bronşlar üzerinde bulunan kaslara etki ederek ağrıları dindirir.

KEKİK TOHUMU NEREDE SATILIR?

Kekik yetiştirmek isteyen pek çok kişi, kekik tohumunu nereden temin edilebileceğini merak eder. Son dönemlerde arama motorlarında da sık sık gözlenen bu sorgulama, özellikle kış aylarında hastalıklardan doğal yollar ile korunmak isteyen kişiler tarafından yapılmaktadır.

Kekik tohumu aktarlarda satılmaktadır. Yanı sıra baharat reyonu geniş kapsamlı olan marketlerde de bulunan bu tohum, evlerde de üretilebilmektedir.

KEKİK TOHUMU NASIL EKİLİR?

Kekik tohumu ekimi için tohum yatağını ve saksıları iyi bir toprak karışımı ile donatmak gerekir. Çiftçilerin toprağa genellikle nehir kumu karıştırdıkları bilinmektedir.

Kekik tohumu hazırlanan karışım ile birlikte toprak yüzeyine ekilmelidir. Tohumun üzerinin hafif bir şekilde toprak ile örtülmesi önemlidir. Kekik tohumu ekiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta derinliktir. Olabildiğince yüzeye yakın bir şekilde ekilmesi gereken tohum, derine ekilmesi halinde filizlenmez.

KEKİK TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR?

Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir? Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir?

Kekik tohumu ekimi ile ilgili en çok merak edilen konu başlıklarından biri de bu tohumun yılın hangi dönemlerinde ekilebileceğine yöneliktir.

Kekik tohumu ekimi yılın her ayında yapılabilir. Serada, cam önünde veyahut da balkonlarda gelişmeye elverişli olan kekik tohumu küçük boyutlarda olduğu için tarla ekimlerinde sıkıntı yaratabilir.

Fide zamanı geldiğinde fideliğin içerisine birebir ölçülerde toprak, yanmış ahır gübresi ve kum karıştırılmalıdır. Ayrıca tohumların toprağa eşit bir ölçüde serpilmesi de kekik ekiminde dikkat edilmesi gereken püf noktalar arasında yer almaktadır.

Kekiği saksılarda yetiştirilecek ise saksıların alt kısımlarında mutlaka deliklerin olması gerekir. Çünkü sulama esnasında dışarıya akmayan su, kekik köklerini çürütebilir.

KEKİK TOHUMU KAÇ GÜNDE ÇİMLENİR?

Kekik tohumlarının çimlenme süresi 2 hafta ila 1 ay aralığında değişiklik göstermektedir. Sağlam köklere sahip olan bu tohum 15 cm’lik yüksekliğe ulaşıldığında dikilebilir.

KEKİK TOHUMU KAÇ GÜNDE BİR SULANMALIDIR?

Kekik tohumu ortalama olarak 2- 3 günde bir sulanmalıdır. Çok suyu sevmeyen bu tohumu aşırı bir şekilde sulamak, mantar hastalığına davetiye çıkarır. Bu neden ile sulamada son derece dikkatli olunması gerekir.

KEKİK TOHUMU NASIL SAKLANIR?

Kekik tohumu hemen ekilmeyecek ise serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Aksi takdirde tohum hızla çürüyebilir.