'İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerdeki küçük ölçekli çiftçiler ve aile çiftçileri ile tarımsal üretici örgütlerin çok amaçlı işbirliği platformunun kurulması' çalıştayı Ankara Anadolu Otel'de gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış töreninde konuşan Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, böyle bir proje çalışmasının yapılıyor olmasının kendileri gibi kooperatifler açısından son derece önemli olduğunu ifade ederek bunu onaylayan bütün mercilere teşekkürlerini iletti. Değişik platformlarda İSEDAK'ın farklı toplantılarına katıldıklarını kaydeden Güvendi, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin, 153 yıllık birikimi ve deneyimleriyle Türkiye genelinde 35 bin 33 yerleşim biriminde 16 bölge birliği, 1625 birim kooperatifi, 184 hizmet bürosuyla 1 milyon 54 bin çiftçi ortağına hizmet götürdüğünü söyledi.
Genel Müdür Güvendi; “Kooperatifçilik kamu ve özel sektörün yanında 3. bir sektör. Kooperatifler; faaliyetleri açısından baktığımızda kamusal ağırlığı olan, hesap verebilirlik anlamında, şeffaflık anlamında, kamu gibi ama iş ve eylemlerini yürütürken özel sektör gibi davranması gereken kurumlar. Bu açıdan kooperatifçilik aslında çok da kolay yürütülebilen bir süreçte değil.
DÜNYADA 2.6 MİLYON KOOPERATİF VAR
Geçtiğimiz hafta Antalya, 76 ülkeden yaklaşık 9 yüz kooperatif temsilcisinin katıldığı Milletlerarası Kooperatif Birliği (ICA) Genel Kurulu'na ev sahipliği yaptı. Bizim de katıldığımız bu toplantıda gördük ki aslında dünya kooperatifçiliği son 150 yıl içerisinde çok yol almış ve kendisini 3. bir sektör olarak kabul ettirmiş. Ve bu, özellikle de özel sektörün çok daha güçlü olduğu Batı'da olmuş. Dünyada 2013 yılı verilerine göre 2.6 milyon kooperatif mevcut. Bu kooperatiflerin 1 milyar ortağı var ve yıllık 3 trilyon $ ciroya ulaşmış durumda. Bir başka deyişle dünya kooperatiflerinin 2013 yılı cirosu, 77.6 trilyon dolarlık dünya milli gelirinin yüzde 4'üne tekabül ediyor. Tarımsal amaçlı kooperatifler de bu payın içinde % 27'lik oranda önemli bir kısmı teşkil ediyor. Özellikle bankacılık, kredi ve sigorta kooperatifleri ile ilgili dünya çapındaki çok ciddi örnekler de bu rakamı biraz daha yukarı çeken hususları oluşturuyor." sözlerini kaydetti.
İŞLEMLER ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK
Dünyada çok sayıda kooperatifin elektronik ticaret uygulamalarını çok aktif olarak kullandığına işaret eden Güvendi, kurum olarak üzerinde çalıştıkları projelere de değindi. Güvendi projelerle ilgili olarak şu sözlere yer verdi: “Tarım Kredi Kooperatifleri olarak 2016 yılında ortakları olan çiftçilerin hem kendi aralarında, hem kooperatiflerde hem de 3. şahıslarla yapacakları işlemleri elektronik ortamda yapmalarına imkan verecek bir platform oluşturduk ve projede son aşamaya geldik. Yine kooperatiflerin ve ortakların, bürokrasiyi artıracak işlemlerini minimize edecek elektronik belge yönetim sistemini bu yıl uygulamış olacağız. Ortak Kart projemizle de ortaklarımızın Tarım Kredi Kooperatifleri'nde yaptığı alışverişlerde puan biriktirmesini ve anlaşmalı diğer firmalarda indirim kazanması sağlamak, ayrıca sahada da satış ve tahsilat işlemlerini yapılabilmesine imkan oluşturmak istiyoruz. Ortaklarımız ayni ve nakdi işlemlerinin birçoğunu artık kâğıt üzerinden değil sistem üzerinden yapabilecek."
Güvendi sözlerini çalıştayın, Türkiye'deki ve dünyadaki kooperatiflere ve ortaklarına katkı sağlaması temennisiyle noktaladı.
Toplantıya; Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, PANKOBİRLİK Genel Müdürü Taner Taşpınar, İslam coğrafyasının önde gelen ülkelerinden temsilciler, büyükelçiler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.