Köy-Koop Merkez Birliğinden yapılan açıklamada, süt fiyatlarının belirlenmesinde üreticinin protein tuzağına düşürüldüğü belirtilerek, yapılan artışın cezalarla üreticiden geri alınacağına dikkat çekildi.
15 Kasım'dan itibaren geçerli olacak 2.3 TL'lik fiyatın 3.6 yağ ve 3.2 protein esasına göre belirlendiğine işaret edilen açıklamada, 3.6 yağın mevsimsel olarak kabul edilebilir olduğu ancak ülke genelinde yaz ve kış ayları dahil olmak üzere 3.2 proteinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Şuanda ülke genelinde sütteki protein oranının 2.9-3.0 aralığında olduğunun altını çizen Köy-Koop Merkez Birliği, 3.2 protein şartının üretici için aslında bir tuzak olduğuna dikkat çekerek, bu protein şartından dolayı özel çiftliklerin dışında hiç bir üreticinin belirlenen 2.3 TL fiyattan sütünü satmasının mümkün olmadığını belirtti.
Köy-Koop Merkez Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:
"Ulusal Süt Konsey’inin talebi ile 02.EKİM.2019 Çarşamba günü saat 14.00'de Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Toplantı salonunda Ulusal Süt Konseyi Yönetimi, Bakanlığımız Yetkilileri, Süt Sanayicileri, Süt Üretimi yapan STK Temsilcilerinin katılımı ile Çiğ Süt Referans fiyat belirleme toplantısı gerçekleştirilmiştir.
Yapılan toplantıda Köy-Koop Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcılarımız Denizli Birlik Başkanı Mehmet VAROL Isparta Birlik Başkanımız M.Barış AYDIN hazır bulunmuşlardır.
Görüşmeler sonucunda rampa teslimi Soğuk Çiğ İnek Sütü 3.6 yağ, 3.2 protein esas olmak üzere 15 KASIM 2019-31 ARALIK 2020 tarihleri arasında süt fiyatları 2.30.-TL olarak belirtilmiştir.
UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMADI
Görüşmeler esnasında Köy-Koop Merkez Birliği Temsilcilerimiz 3.6 yağın mevsimsel olarak kabul edilebilir olduğu, ancak ülkemiz genelinde yaz ve kış ayları dahil olmak üzere 3.2 proteini kabul edilemez olduğunu, şu anda ülke genelinde sütteki protein oranının 2.9-3.0 aralığında olduğunu 3.2 protein olgusunu aslında bir tuzak olduğu, şayet bu uygulandığında kesilen cezalar ile bir litre sütün 2.00 TL ve altında gerçekleşeceği söylenmiş olsalar da maalesef bu haliyle kabul edilmiştir.
NEDEN 3.2 PROTEİNE İTİRAZ EDİYORUZ?
Neden 3.2 proteine ihtiraz ediyoruz, bizler her gün kooperatiflerimizin süt analizlerini yapıyor ve değerlerini görüyoruz. 3.2 prteini maalesef hiç görmedik.(Özel Çiftlikler hariç)
ANALİZ RAPORLARI ACI TAPLOYU ORTAYA KOYUYOR
Ulusal Süt Konseyi toplantısına katılmadan üç gün önce hazırlıklı gidebilmek için Burdur-Muğla-Aydın ve Denizli illerinden süt satın alan sanayicilerin satın aldığı sütlerde yaptığı analiz raporlarını aldık, dört ilin protein ortalamasının 2.9 civarında olduğunu gördük, maalesef ülkemiz genelinde mevcut durum budur.
Avrupa ülkelerinde, çiğ inek sütünde yağ ortalaması 4.0, protein ortalaması 3.3'dür. Bu durum tamamı ile beslenmeye dayalıdır.
MEVCUT BESLENME YÖNTEMİYLE 3.2 PROTEİNLİ SÜTÜ BULMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL
Ülkemizde ise mevcut besleme Yöntemleri ile 3.2 proteinli sütü bulmamız mümkün değildir. Çünkü protein olgusu saman ve yem ile oluşmaz, mısır silajı ile oluşmaz ancak ve ancak kaliteli kuru kaba yem (Kuru çayır otu, kuru korunga vb gibi kaba yemlerle oluşur)
Peki; ülkemizde hayvanlarımız otlatacak çayır bulabiliyor muyuz?
Hayır...
Kuru çayır otu bulabiliyor muyuz?
Hayır...
Kaliteli kuru yonca bulabiliyor muyuz?
Evet ama üretimde kullanılan girdilerin maliyetleri çok yüksek. Kuru fiğ otu, kuru korunga otu vb gibi kapa yem bulabiliyor üretebiliyor muyuz hayır, çünkü girdi maliyetleri çok yüksek. Durum böyle olunca sonuçta bu çıkıyor.
UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMAZSA DAMIZLIK HAYVANLAR KESİLMEYE DEVAM EDİLECEK
Yetkilileri uyarıyoruz, aslında bu gün süte zam yapılmış ama maalesef cezalarla geri alınacaktır. Bu durum böyle devam eder ise zor durumda olan üretici 2020 yılı Şubat ve Mart aylarında damızlık hayvanlarını doğratırlar, bizlerde hep birlikte Mayıs–Haziran aylarında dostumuz ülkelere damızlık düve almaya gideriz.
BAKANIN AÇIKLAMALARI ÜRETİCİMİZİ UMUTLANDIRMIŞTI
Sayın Bakanımız İstanbul’da düzenlenen Dünya Süt Zirvesinde ülkemizde süt fiyatlarının yetersiz olduğunun farkındayız diye bir demeci olmuştur. Bu demeç tüm üreticilerimizi umutlandırmış ve sevindirmiştir. Ancak bu gün yapılan toplantıdan çıkan sonuç ise üreticilerimizi üzmüştür."