Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 2019 yılı için yayımlanan tarımsal desteklemelerde geçen yıla oranla küçükbaş hayvancılığa çok önemli ve yeni destekler getirildiğini vurgulayarak ‘’ Yeni desteklemelerle küçükbaş hayvan sayımız ve hayvansal üretimimiz artacak, sektörümüzün önü sonuna kadar açılacaktır. Bu tablodan son derece memnunuz." dedi.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, 2019 yılı için yayımlanarak yürürlüğe giren küçükbaş hayvancılık desteklerine ilişkin birtakım açıklamalarda bulundu.
2019 yılı Tarımsal desteklemeler kararnamesinde, sektör açısından geçen yıla göre mevcudu korumanın yanında çok önemli sayılabilecek yenilikler getirildiğini belirten Genel Başkan Çelik, " Öncelikle son üç yıldır 25 lira olan anaç koyun keçi desteği 2019 yılı için de aynen devam ediyor. Ancak kararnameye yeni konulan sürü büyütme ve soykütüğü desteklerini sektörümüzün daha iyi yerlere gelmesi açısından çok önemli destekler olarak görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Küçükbaş Hayvancılığa 100 lira sürü büyütme ve yenileme desteği
Çelik, sürü büyütme ve yenileme desteği ile küçükbaş hayvan varlığının belirlenen 100 milyon hedefine büyük katkıda bulunacak çok önemli bir destek niteliğinde olduğunu belirterek ‘’ Koyun Keçi Bilgi Sistemi veri tabanında bir önceki yılın anaç koyun keçi desteğini alan ve destekleme yılında anaç koyun keçi sayısını artıran işletmelerimizde, bir önceki destekleme yılındaki kuzu ve oğlakların, destekleme yılında anaç koyun keçi vasfına ulaşanlara Bakanlığımızca belirlenecek artış oranı tavanını aşmamak kaydıyla hayvan başına 100 lira sürü büyütme ve yenileme desteği ödemesi yapılacaktır. Bu yeni destekleme kalemi ile hem küçükbaş hayvan yetiştiricilerimiz derin bir nefes alacak, hem de ülkemiz hayvancılığına önemli ölçüde katma değer sağlanacaktır.’’ dedi.
Soykütüğü Desteği İlk kez uygulanacak
Genel Başkan Çelik açıklamasında küçükbaş hayvan ıslahında çok önemli olan ve yıllardır hayali kurulan soykütüğü yürütme yetkisinin Bakanlık tarafından Merkez Birliği ve İl Birliklerine verildiğini ifade ederek ‘’ Küçükbaş hayvancılıkta soykütüğü uygulaması ıslah açısından en önemli gündemimizi teşkil ediyordu. Bu uygulamanın hayata geçmesi için de mutlaka maddi açıdan destekleme yapılması gerekiyordu. Sonuç itibarıyla Bakanlığımızca soykütüğü destekleme miktarı hayvan başına 100 lira olarak belirlenmiş oldu. Birliklerimize üye olan ve SOYBİS ile TÜRKVET sistemlerine kayıtlı olan yetiştiricilerimiz ıslah programımız çerçevesinde 100 lira destekten faydalanacaklardır. Ayrıca soykütüğü işletmelerinde yetiştirilen koç ve tekeleri satın alan yetiştiricilerimize de hayvan başına 500 lira ödeme yapılacaktır. Küçükbaş hayvancılıkta ıslah çalışmalarına büyük katkı verecek olan bu destek önümüzdeki süreçte sektörümüzün yüz akı olacaktır. Bu manada Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımıza sektörümüz ve yetiştiricilerimiz adına teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
Çoban istihdam desteğinde küçükbaş hayvan sayısı 100 başa indirildi
Çelik, söz konusu kararnameyle getirilen önemli bir desteğinde çoban istihdamı desteğinde hayvan sayısında indirime gidildiğini ifade ederek "5 bin lira olan çoban istihdamı desteği aynen muhafaza edilirken, 200 baş olan hayvan sayısı şartı 100 başa indirilmiştir. Yetiştiricilerimizin büyük çoğunluğunun küçükbaş hayvan varlığı 100 baş civarındadır. Bu konuda Birliklerimizden çoban istihdamında hayvan sayısının 100 başa indirilmesi hususunda yoğun talepler gelmekteydi. Dolayısıyla bu değişikliğin de yine sektörümüze olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. " dedi.
Yapay çayır meralar için dekara 150 lira destek
Genel Başkan Çelik, 2019 kararnamesinde kaba yem üretiminin artırılması ve çayır meraların verimli kullanılması adına yeni desteklerin konulduğuna da dikkat çekerek ‘’ Hayvancılığımızın gelişmesinde en önemli konulardan biri de ülkemizde halen var olan kaba yem açığının kapatılmasına yönelik tedbirlerin alınmasıdır. Bu kararnamede buna yönelik yeni desteklemeleri görüyoruz. Geçen yılki kararnameye göre bu yıl kaba yem çeşitleri ayrı kalemler halinde göz önüne alınarak destekleme miktarları belirlenmiştir. Ayrıca yine bu kararnameye ilk defa olmak üzere yapay çayır meralara ilişkin yeni bir destekleme miktarı belirlenerek dekara 150 lira destekleme ödemesi konulmuştur. Dolayısıyla küçükbaş hayvancılığa verilen destekler içinde kaba yem sorununa çare olabilecek önemli bir destek olacaktır.’’ dedi.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, açıklamasının sonunda 2019 destekleme kararnamesinin küçükbaş hayvancılık açısından son derece olumlu ve memnuniyet verici olduğunu ifade ederek tüm yetiştiriciler için hayırlı olması temennilerinde bulundu.