Giresun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Giresun'da çiftçilerin gelir kaynaklarının çeşitlendirilmek, çiftçilerimizde farkındalık oluşturmak ve bölge ekonomisine katma değer kazandırmak amacıyla Şebinkarahisar’ın Bayramköy Köyü’nde 13 alanda 2018 yılında lavanta bahçesi tesis edilmiştir.
Tesis edilen lavanta bahçesinde proje teknik elemanları tarafından yapılan bakım, gübreleme, yabancı ot mücadelesi ile lavantalar yılı itibarıyla istenilen düzeye gelmiş ve ilk çiçeklerini açarak görsel oluşturmaya başlamıştır.
Lavanta bitkisi, 1 m’ye kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Lavanta bitkisinin ekonomik olarak kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan birisidir. Uçucu yağ bileşenlerinde en fazla linalool ve linalil asetat bulunmaktadır. Uçucu yağ kalitesi bu bileşenlerden linalil asetat oranına göre belirlenmektedir.
Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır. Bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılmaktadır. İdrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de vardır. Lavanta çiçekleri sedatif etkisinden dolayı çay şeklinde de kullanılmaktadır. Ayrıca lavanta balı, bal arıları tarafından lavanta bitkisinin çiçek nektar ve polenlerinden doğal olarak üretilmektedir. Lavanta balı sağlık açısından stresi önleme, bronş, karaciğer yağlanmaları ve karaciğerin temizlenmesinde oldukça etkilidir.
GİRKAP kapsamında Şebinkarahisar ve çevresindeki ilçelerimizde önümüzdeki yıllarda lavanta üretiminin yaygınlaştırılarak hem görsel amaçlı kırsal turizmi geliştirmek hem de lavanta balı ile lavanta yağı üretiminin yapılması hedeflenmektedir."