DÜNYANIN İLK VE TEK ZEYTİN LİSANSLI DEPOLARI
Bakan Tüfenkci, faaliyete geçişi kutlanan depoların, herhangi bir zeytin deposu olmadığını dünyanın ilk zeytin lisanslı depoları olduğunu söyledi. Konuşmasında zeytinin ve zeytin üretiminin önemine vurgu yapan Tüfenkci, zeytin konusunda faaliyet gösteren ticaret ve sanayi işletmelerinin ihtiyaç duydukları miktar, tür ve kalitedeki ürünü kolaylıkla ve güvenilir bir şekilde borsa ve elektronik ürün senetleri vasıtasıyla sağlayabileceklerini ve ürünlerini lisanslı depolarda depolayabileceklerini ifade etti.
Bakan Tüfenkci, “Bu sistem sayesinde; zeytinimiz bereketlenecek ve Ülkemizin zeytin konusunda dünyanın öncü ülkesi olabilmesi için bir adım daha atılmış olacaktır. Lisanslı depoculuk sisteminin zeytin ürününde de hayata geçirilmesiyle birlikte, zeytinlerin kaliteleri yetkili sınıflandırıcı laboratuarlarca belirlenecek, ardından zeytinler en son teknolojiyle donatılmış olan lisanslı depolarda depolanacak ve zeytin ticareti elektronik ürün senetleri vasıtasıyla gerçekleştirilecektir.” dedi.
Lisanslı depoculuğun zeytin'in yanısıra diğer önemli ürünlerde de uygulandığını söyleyen Bakan Tüfenkci, “Ülkemizde, hububat, baklagiller ve yağlı tohumlarda 415 bin ton, pamukta 15.000 ton ve zeytinde 5 bin ton olmak üzere toplamda 435 bin tonluk lisanslı depo kapasitesine ulaşmış bulunmaktayız.” açıklamasında bulundu.
'Lisanslı depoları kullanan üreticilerin ödeyeceği depo kira ücretinin yarısını onlar adına biz ödeyeceğiz'
Bakan Tüfenkci, lisanslı depoculuk sistemini desteklemek ve geliştirmek için diğer tüm lisanslı depolarda olduğu gibi zeytin lisanslı depolarında da buraya ürünlerini koyan herkesin ödeyeceği depo kira ücretinin yarısını devlet tarafından ödeneceğini söyledi.
Tüfenkci ayrıca, üreticilerin lisanslı depoları kullanması halinde hiçbir vergi kesintisi yapılmadan ürünlerini satabileceklerini sözlerine ekleyerek, “Bunun yanında, ürünlerini lisanslı depoya bırakan ve elektronik ürün senetleri vasıtasıyla satan üreticilerimizin zirai stopajdan ve katma değer vergisinden de muaf olmasını sağladık. Böylece üreticilerimiz lisanslı depoları kullanması halinde hiçbir vergi kesintisi yapılmadan ürünlerini satabileceklerdir.”açıklamasında bulundu.
Üreticiler, fiyatların düşük olduğu dönemde ürünlerini elden çıkarmak zorunda kalmayacak
Bakan Tüfenkci, lisanslı depoculuk sistemiyle kazananın başta üreticiler olacağını vurgulayarak, bu sistemin üreticiler için sağlayacağı avantajlara değindi. Tüfenkci, “Üreticilerimiz bu sistemle; mahsullerini depolayabilecekleri sağlıklı, güvenli ve sigortalı depo imkânı elde edecek, fiyatların düşük olduğu dönemde ürünlerini elden çıkarmak zorunda kalmayacak, lisanslı depolara bıraktıkları ürünü temsil eden ürün senetlerini teminat olarak gösterip uygun koşullarda kredi kullanabilecek ve finansman ihtiyaçlarını bu şekilde karşılayabilecektir, ürünler borsa aracılığıyla pazarlanabilecek ve ürünlerin ticareti elektronik ortamda hızlı, kolay ve güvenilir biçimde yapılabilecektir.” şeklinde konuştu.
Ürün ihtisas Borsası kurulacak
Depolanan ürünlerin pazarlanması amacıyla Ürün ihtisas Borsası'nın kurulacağının bilgisini de veren Bakan Tüfenkci, “ürün senetlerinin işlem göreceği bir Ürün İhtisas Borsasının kurulması yönünde çalışmalarımızı kısa süre içerisinde tamamlayacağız. Kurulacak bu Ürün İhtisas Borsası, işlemlerin tamamen elektronik ortamda yapılacağı ve yalnızca ulusal düzeyde değil, aynı zamanda uluslar arası düzeyde de faaliyet gösterecek büyük bir borsa olacaktır. Böylece Ülkemiz, bölgemizdeki tarım ürünleri ticaretinin merkezi durumuna gelecektir.” dedi.
'Ürettiğiniz ürün değil satabildiğiniz ürün sizindir'
Bakan Tüfenkci, zeytini üretmek kadar onun satılmasının ve pazarlamasının da önemli olduğunu vurgulayarak,“ürettiğiniz ürün değil satabildiğiniz ürün sizindir. Dolayısıyla üretim imkânlarımız ne kadar iyi olursa olsun, üretim kapasitemiz ne kadar yüksek olursa olsun pazarlamayı iyi yapamazsak amacımıza ulaşmamız mümkün değildir. Üretim ile pazarlama birbirinin ayrılmaz parçalarıdır.” dedi.
Törenin ardından Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Bakan Tüfenkci, beraberindeki heyete Marmarabirlik lisanslı deposunu gezdirdi.
Tarımsal ürün piyasası açısından dönüm noktası olan bu projenin hayata geçmesi ile bölge içi ve bölge dışındaki binlerce zeytin ve zeytinyağı üreticisine kendi ürününü depolama ve pazarlama hizmeti verilecek. 13.500 ton zeytin ve 4.000 ton zeytinyağı depolama kapasitesine sahip Marmarabirlik Lisanslı Depoları'nın azami depolama süresi siyah zeytin için 16 ay olacak.