Malatyahaber.com'dan Güler Hazar'ın haberine göre, Malatya Valiliği’nin, kayısı hasadında çalışan mevsimlik tarım işçilerinin gündelik ücretini, Çalışma Bakanlığının belirlediği Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliği’ne uygun biçimde, “asgari ücretin 1/30 brütü olan 119,25” TL olarak belirlemesine, bu ücreti ilan etmesine ve başka herhangi bir kuruluşun ücret belirleme yetkisi olmadığını açıklamasına karşın, Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılınç’ın imzasıyla bu yönetmeliğe aykırı bir biçimde yasa dışı bir tarife belirlendiği ve mevsimlik kayısı işçilerine bazı bölgelerde çalışanlara 90-95 TL arasında ücret dayattığı ileri sürüldü.
Malatya Valiliği, kayısı hasadında çalışan mevsimlik işçilerin gündelik ücretlerinin 2021 yılı için asgari ücretin 1/30 brütü olan 119,25 lira olduğunu ve bu ücretin altında işçi çalıştıran işverenin tespiti halinde yasal işlem uygulanacağını açıklamıştı.
Valilikten, 16 Temmuz 2021 tarihinde yapılan yazılı açıklamada, Malatya‘ya kayısı hasat döneminde gelen mevsimlik tarım işçilerinin gündelik ücretleri konusunda farklı ödemelerin olduğu konusunda duyumlar alındığı bildirilmiş ve şu hususlar vurgulanmıştı:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 27 Mayıs 2010 Perşembe günü 27593 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliği’nin 11. maddesinin E bendi ve 12. maddenin 2. bendinde ‘işçilerin günlük bürüt kazançları 4857 sayılı İş Kanununun 39’ncu maddesinde belirtilen asgari ücretin altında olamaz, ücretler kararlaştırılan ödeme biçimine göre işverence her işçinin kendisine ödenir’ hükmü gereğince, 2021 yılı tespit edilen asgari ücretin brütü altında bir ücret ödenemeyeceği açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla herhangi bir kurum/kuruluşun (STK) mevsimlik tarım işçilerinin ücretlerini belirleme yetkisi bulunmamaktadır. 2021 yılı için asgari ücretin 1/30 brütü olan 119,25 TL (yüz on dokuz lira yirmi beş kuruş) ücretin (günlük yevmiye) altında işçi çalıştıran işverenin tespiti halinde yasal işlem uygulanacaktır”.
Ziraat Odaları İl Koordinatörü kafasına göre ücret belirlemiş
Malatya Valiliği’nin, kayısı hasadında çalışan işçilerin gündelik ücretini belirleyen ve söz konusu yönetmeliğe dayanan Karar’ına karşın, başkanlığını Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç’ın yaptığı Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyonunun, yasadışı bir tutumla, Yönetmelikle belirlenen ücretin altında bir tarife belirlediği ve bazı bahçe sahiplerine Yunus Kılınç imzasıyla bahçe sahiplerine, Çalışma Bakanlığının belirlediği ücretin altında bir ücret tarifesi yazılı belge dağıtıldığı öğrenildi.
Malatya Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanlığı ve bazı Ziraat Odaları’nın, Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliği hükümlerine aykırı biçimde belirlediği yasa dışı tarifede kayısı işçileri için 90-95 TL arasında ücret tespit ettiği ileri sürüldü.
Yönetmeliğe aykırı tarifeyi kullanan bazı bahçe sahiplerinin, kayısı işçilerine Malatya Valiliği’nin belirlediği ücreti ödemek yerine, “Ziraat Odaları 90-95 TL arasında ücret belirledi ve size bu tarife üzerinde ücret ödeyeceğiz” dedikleri, kayısı işçilerinin ise bu duruma itiraz ettiği, bu nedenle bahçe sahipleri ya da bahçe kiralayıcıları ile işçiler arasında tartışmalar yaşandığı öğrenildi.
İŞ-Kur İl Müdürlüğü müdahale ediyor mu?
Mevsimlik işçilerin günlük ücretlerinin tam olarak yönetmeliklerdeki gibi uygulanıp uygulanmadığını denetlemekle yükümlü kurum olan İŞ KUR İl Müdürlüğü’nün, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’nun yasa dışı ücret belirlemesine karşı herhangi bir girişimde bulunup bulunmadığı da merak ediliyor.