Eğitim, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk'ün Başkanlığında, Soma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Kaya, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İzzet Atsız, İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik personeller katıldı.
Eğitimde, "Zeytin Halkalı Leke Hastalığı", "Kimyasal Mücadele Yöntemleri" ile "Kültürel Önlemler" konularını işlendi. Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Dr. Barbaros Çetinel, "Manisa İlinde Zeytin Halkalı Leke Hastalığının (Spilocaeaoleaginea (Cast.)) Mücadelesinde Farklı İlaçlama Zamanlarının Etkililiğinin ve Erken Uyarı Modelinin Kullanım Olanağının Araştırılması" projesine dair bir sunum gerçekleştirdi.
Eğitimde konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Müdür Vekili Metin Öztürk, "Ülkemizde ve İlimizde zeytin alanları hızla artmaktadır. Buna bağlı olarak personelin tarımsal üretimdeki bilgi ve becerilerini arttırmak, tekniğine uygun yetiştiricilik yapmalarını sağlamak, hastalıklar ve zararlılarla mücadele yöntemlerini öğreterek, modern yetiştiriciliğin uygulama sahasını genişletmek, dolayısıyla üreticilerimizin birim alandan daha yüksek gelirler elde etmelerini sağlamak amacıyla, bu tarz eğitimlerimizi önemsemekte ve artarak devam ettirmekteyiz" dedi.
Manisa'nın zeytin ağaç sayısı bakımından ülke ikincisi, zeytin alanı bakımından ülke üçüncüsü olduğuna vurgu yapan Metin Öztürk, " İlimizde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 40.438 zeytin üreticisi bulunmaktadır. Manisa'da 2 bin yılında 6 milyon 806 bin 302 adet olan zeytin ağacı varlığı bugün itibariyle 22 milyon 265 bin 102 adet ağaca çıkmıştır. Yıllık toplam zeytin üretimimiz 109 bin 708 tondur. Söz konusu üretimin 64 bin 965 tonu sofralık, 44 bin 743 tonu yağlıktır. İlimiz açısından bu kadar önemli bir ürün olan zeytinin, yetiştiriciliğinden, hastalık ve zararlılarla mücadelesine varıncaya kadar her konuda, gerek personel gerekse üreticiler bazında bilgilendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Zeytin halkalı leke hastalığında mücadele yapılmadığında verim yüzde 20-25 oranında azalabilmekte ve meyve dallarının yüzde 15-20'si kuruyabilmektedir. İlimizde üretimi gerçekleşen her üründe, yetiştirme tekniği, sulama, gübreleme ve ilaçlama konularında eğitimlerimiz aralıksız sürecektir. Bu aşamada üreticileri bilgilendirme hususunda personelimize çok iş düşmektedir. Eğitime katılan arkadaşlarımızın başarılarının devamını diliyor, hocamıza da katılımlarından dolayı kurumum adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Konu uzmanlarının sunumlarının ardından soru cevaplarla toplantı sona erdi.