Varlı, “Çiftçi mağdur.Lütfen Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüyle görüşün, bu konuyu bir an önce çözün" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP, Danışma Kurulunda oybirliği sağlanamadığı için mısır üreticilerinin sorunlarına ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak gündeme getirdi.

Varlı, öneri lehinde yaptığı konuşmada, mısırın, bir önceki yılın altında bir değerle satılmasının, çiftçiyi mağdur ettiğini, çiftçinin, mısır ekim alanlarının daralmasından endişe duyduğunu savundu.

Çiftçinin, bir dönüm tarlayı sürüp, ekip meydana getirmek için 15-20 litre mazot harcadığını ifade eden Varlı, "İnşallah mazot desteği beyhude sözler olmaz. Siz 15 litre mazotun yarısını vececekseniz ancak o zaman katkı sağlarsınız." diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın, bankaların tefeciliği bırakıp, asli işlemlerine dönmesi açıklamasına işaret eden Varlı, bu açıklamayı desteklediğini söyledi. Varlı, ancak Yıldırım'ın önce Halkbank ve Ziraat Bankası'na bakması gerektiğinin altını çizerek, "Acaba bunlar gerçekten çiftçiye yeterince destek verebiliyorlar mı? Gerçekten çiftçiyi koruyabiliyorlar mı? Şu anda Ziraat Bankası çiftçiye kredi vermemek için elinden gelen her gayreti gösteriyor. Çiftçinin müthiş bir mağduriyeti var bu konuda. Lütfen Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüyle görüşün, bu konuyu bir an önce çözün." değerlendirmesini yaptı.

Grup önerisi lehinde söz alan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, mısırın, Türkiye'nin stratejik ürünü olmaktan çıktığını, vatandaşların sağlıksız koşullara itildiği alan olduğunu söyledi. Sarıbal, mısırın, şeker pancarının eksilmesinden dolayı hayvancılığın sırtına vurulmuş en büyük darbe olduğunu ileri sürdü.

AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, AK Parti iktidarı döneminde tarım alanında yapılan çalışmaları anlattı.

Tarımda stratejik planlamaya geçtiklerini, Tarım Kanunu'nu çıkardıklarını aktaran Sezen, tarımsal destekleri 6,5 kat artırdıklarını, çiftçiye hibe desteğinin son 15 yılda 90 milyar liranın üzerine çıktığını, bu yıl 11,6 milyar nakit hibe desteği verdiklerini anlattı.

Sezen, mazot desteğini, gübre desteğini ilk kez kendilerinin verdiğini, tarımda uzun yıllar sorun olan verimli arazilerin miras yoluyla bölünmesine çözüm getiren yasal düzenlemeyi çıkardıklarını, yerli tohumculuğu ve fidancılığı desteklediklerini belirtti.

Grup önerisi aleyhinde konuşan AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu, sürekli çiftçilerle birlikte sahada olduklarını, AK Parti iktidarları döneminde çiftçilerin traktörlerini yenilediklerini dile getirdi.

Babaoğlu, çiftçilerle görüştüklerini, mısır üreticilerinin çok memnun olduklarını gördüklerini kaydederek, 2002'de 2,1 milyon üreten çiftçinin, şimdi 6,4 milyon ton ürettiğini bildirdi. Babaoğlu, çiftçinin karlı olmayan bir ürünü neden ekeceğini sordu.

Konuşmaların ardından CHP, grup önerisinin oylamasında yoklama talep etti. Yapılan iki yoklamada da yeter sayı bulunamadığı için, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, 1 Kasım Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Kaynak:Haber24