Bayraktar, yaptığı açıklamada, Mersin'in afet yaşanan ilçelerinde, 14-15 Aralık 2016 tarihlerinde fırtına, 22 Aralık 2016 tarihinde kar yağışı ve 29 Aralık 2016 tarihinde meydana gelen şiddetli yağışlara bağlı sel ve su baskını afet olaylarının çiftçilerin tarımsal ürünlerinde ve seralarında büyük hasara neden olduğunu belirtti.
Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:
“14 Aralık 2016 tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile 2016 yılı Aralık, 2017 yılı Ocak ve Şubat aylarına ait prim borçlarını ve 14 Aralık 2016-31 Mart 2017 dönemine denk gelen her türlü yapılandırma ve taksitlendirme kapsamındaki taksitleri, gecikme zammı ve gecikme cezası uygulamadan, 26 Aralık 2017 tarihine kadar erteledik.
Söz konusu afetlerden zarar gören çiftçilerimiz, bu imkandan yararlanmaları için yükümlülükleriyle ilgili her türlü bilgi ve belgeleri, 28 Nisan 2017 tarihine kadar SGK'ya vermeleri gerekiyor."
Zarar 175 milyon Lira
Ziraat Odalarından alınan bilgiye göre, Mersin'deki toplam zararın 175 milyon lirayı bulduğunu bildiren Bayraktar, çiftçinin taleplerini şöyle sıraladı:
“Seraların zarar görmüş olması seracılık kredilerini daha önemli hale getirmiştir. Geçen yıl girişimlerimizle sera modernizasyonu yatırım kredisinde faizsiz, işletme kredisinde ise yüzde 50 indirimli kredi imkanı getirilmişti. Seraları yıkılan üreticilerimize kullandırılacak sera modernizasyonu için, yatırım ve işletme kredisi ayrımı yapılmaksızın faizsiz kredi verilmelidir. En kısa zamanda seralar yeniden üretime geçirilmeli, bölgede hayat normale döndürülmelidir.
Afetlerden zarar gören çiftçilerimizin her türlü vergi borcu da en az 1 yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmelidir.
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydına bakılmadan tüm çiftçilerimizin özel, kamu ayrımı yapmaksızın tüm bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli ve uzun vadeye yayılmalıdır.
Üreticilerimize faizsiz yeni uzun vadeli kredi imkanları sunulmalıdır.
Ayrıca acilen, üretimde kullanılan araç, gereç, tohum, fide gibi girdilerin temini için gerekli nakdi destek sağlanmalıdır."
Ocak ayında da afetlerin sürdüğünü, Mersin'de fırtına, İzmir, Burdur ve Sakarya başta olmak üzere diğer illerde de seralarda ve tesislerde aşırı kar yağışı kaynaklı çatı çökmeleri nedeniyle afet zararları oluştuğunu belirten Bayraktar, “tüm zararlar dikkate alınmalı, mağdur çiftçi bırakılmamalıdır" dedi.
Kaynak: Türkiye Ziraat Odaları Birliği