ÖZEL HABER
Başbakan Davutoğlu'nun kadro müjdesi, bir tarafı sevindirirken bir tarafı da üzdü. Bugün açıklanan kararın ardından taşeron işçiler sevinirken, yıllardır kadro beklentisi içinde olan mevsimlik işçilerin beklentisi ise yine bir başka bahara kaldı.
MEVSİMLİK İŞÇİLER ŞOK OLDU
Mevsimlik işçiler, Başbakan Davutoğlu'nun kadro müjdesinin ardından kendileri ile ilgili bir açıklamanın yapılmaması üzerine soluğu üyesi oldukları sendikalarda aldılar. Sendikaların şube ve genel merkezlerini telefon yağmuruna tutan mevsimlik işçiler, sendikalardan da net bir cevap alamayınca tepkileri iyiden iyiye arttı.
SENDİKALAR DA BUGÜN ÖĞRENDİ
Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili çalışmaya son şekli önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu'nda verildi. Dolayısıyla sendikalarda kadro müjdesini bugün Başbakan Davutoğlu'nun açıklaması ile öğrenmiş oldu. Sendikalar çalışmanın tam içinde olmadığı için kadroya alınacakların arasında mevsimlik işçilerin bulunup bulunmadığını bilmiyorlardı.
UZUN SÜRE MUHATAP BULUNAMADI
Davutoğlu'nun konuşmasının ardından bu sorunun cevabını aramaya başlayan sendikalar, kadroyla ilgili çalışmanın içeriğini sadece Maliye Bakanının bilmesinden dolayı bu konuda hükümette muhatap bulmakta zorlandı. Sendikalar, kadroya alınacaklar arasında mevsimlik işçilerin bulunmadığını yoğun telefon trafiği sonrasında ancak öğrenebildiler.
SENDİKALAR MEYDANLARA İNEBİLİR
Mevsimlik işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili bir çalışmanın yapılmaması önümüzdeki günlerde tepkileri artıracak gibi görünüyor. Hükümet bu konuda bir adım atmazsa, uzun bir aradan sonra sendikalar meydanlara inebilir. Çünkü bugün tabandan gelen tepki bunu gösteriyor.
KADRO, KANUNLA ENGELLENMİŞTİ!
Bilindiği üzere 5620 sayılı Kanun ile kamu kesiminde altı aydan fazla çalışan geçici işçiler daimi işçi kadrolarına alınmıştı. Ancak aynı kanunun geçici 1. maddesi ile de altı aydan daha az çalışan geçici, kampanya ve mevsimlik işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçirilmeyeceği düzenlemesi yapılmıştı.
5 AY 29 GÜN ÇALIŞABİLİYORLAR
Başta şeker, orman olmak üzere Çaykur'da ve demiryollarında birçok kamu işyerinde halen geçici, kampanya veya mevsimlik işçi çalıştırılıyor. Kadroya geçirilmeyen bu işçiler, ilgili kanun gereği yılda 179 gün (5 ay 29 gün) çalıştırılıyor.
Söz konusu işçiler uzun yıllardır bu şekilde çalışıyorlar. Örneğin şeker fabrikalarında 20-25 yıldır kadro almadan çalışan işçiler var. Aynı durum, Orman Genel Müdürlüğü'nde, Çaykur'da ve Demiryollarında da geçerli.
KADRO VERİLMİYOR TAŞERONLARA YAPTIRILIYOR
Bu işçiler altı aydan daha az çalıştırılırken, diğer aylar bu işyerlerindeki istihdam taşeron işçilerle çözülmeye çalışılıyor. Bu durum kamuya daha pahalıya mal oluyor. Zaten geçici işçilerin çalışmadığı dönemler için genel sağlık sigortası primleri şirket tarafından karşılanıyor. Geçici işçilerin yılda 360 gün çalıştırılmaları durumunda bir taraftan çoğu işyerinde alt işveren uygulamasıyla hizmet alımı ihalesine gidilmesine ihtiyaç kalmayacak bir taraftan da kadro sorunu çözüleceği için işyerlerindeki verim artacak.