Burdur Ticaret Borsası ile Kemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün, Burdur’da kuraklığa karşı az su isteyen yem bitkilerinin yaygınlaştırılması amacıyla imzaladığı protokolün ardından %100 hibeli Ot Tipi Yem Şalgamı tohumlarının dağıtımı, Vali Tülay Baydar Bilgihan’ın katılımıyla Kemer İlçesi’nde düzenlenen törende gerçekleşti.

Kemerli üreticilere tohumlarını dağıtan Vali Bilgihan, “Burdur’da su sorunu ve iklim değişikliği yaşıyoruz. Bütün bu yaşadığımız olumsuzlukların azaltılması için yapılan önemli bir çalışmanın içerisindeyiz, emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

Tarımsal üretimin ve gıda arz güvenliğinin sürdürülebilirliği, yem bitkisi üretiminde kuraklığa karşı yeni bir üretim kültürü oluşturma ve planlı üretim modelinin yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla Burdur Ticaret Borsası’nın Akören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla kurduğu Araştırma Tarlası’nda denemeleri yapılan Ot Tipi Yem Şalgamı’ndan alınan tohumlar, Kemerli üreticileri %100 hibe olarak dağıtıldı.

Hububat fiyatları haftaya nasıl başladı? 18 Kasım buğday, arpa ve mısır fiyatları! Hububat fiyatları haftaya nasıl başladı? 18 Kasım buğday, arpa ve mısır fiyatları!

ARAŞTIRMA TARLASINDA YETİŞTİRİLEN TOHUMLAR ÇİFTÇİYE DAĞITILDI

Tohum dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, projenin başlangıç sürecini anlatan BTB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, “Burdur Ticaret Borsası olarak, Akören Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyemiz Niyazi Boz’un katkılarıyla kurduğumuz Araştırma Tarlasında, ot tipi yem şalgamının deneme ekimi gerçekleştirdik.

Aldığımız ürünün protein ve enerji analizleri yüksek seviyede gelince, hayvan yemi olarak da denemelerini yaptık. Az su isteyen ve yaşadığımız iklim problemlerine karşı alternatif olacağına inandığımız yem şalgamının önce Kemer İlçemizde sonrasında ise şehrimizde yaygınlaştırılması amacıyla Kemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzle birlikte eğitimler düzenleyerek talep topladık.

Karşılıklı imzaladığımız protokolle bu yıl 40 üreticimize, Araştırma Tarlamızdan aldığımız ürünlerin tohumlarını %100 hibeli olarak dağıtıyoruz. Ayrıca Dağıttığımız yem şalgamı tohumları, Tarım ve Orman Bakanlığının başlattığı Tarımsal Üretimin Planlanması çalışmasında yer alan yem bitkilerindendir. Önümüzdeki yıllarda projemizi, yeni yem bitkileri ve şehrimize katma değer sağlayacak ürünlerle il geneline taşımayı hedefliyoruz.” dedi.

EN VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNDE YEM BİTKİSİ YETİŞTİRİLİYOR!

Türkiye’nin iklim değişiminden en çok etkilenen ülkelerden birisi olduğunu vurgulayıp, suyun daha verimli kullanılabilmesi için hayvan yemi olarak kullanılan ve çok su isteyen silajlık mısır yerine daha az su isteyen yem bitkilerine yönelmek gerektiğini belirten Gündüzalp,

“Yaz döneminde yaşadığımız kuraklığa hepimiz şahit olduk, bazı köylerimizde mecburen barajlar tarımsal sulamaya kapatıldı, en az 15 köyümüzde içme suyu problemleri yaşandı. Bugün ülkemizin ve şehrimizin dört bir yanında su problemlerinin gündeme geldiği bir dönemdeyiz. Özellikle Burdur gibi su fakiri şehirlerde tropikal bir bitki olan Mısır’ın üretimini azaltmaktan başka çaremiz yok. En verimli tarım arazilerimizin büyük bir kısmını yem bitkileri için kullanıyoruz. Bugün şehrimizde yem bitkileri üretiminin %83’lük kısmını mısır ve yonca oluşturuyor. Mısır ve yoncanın dışında az miktarda da olsa yulaf, arpa, tritikale, çavdar, fiğ, korunga, buğday, bezelye, italyan çimi, hayvan pancarı, yem şalgamı sorkun, çayır otu ve burçak gibi ürünlerin de ekimi yapılmaktadır.” dedi.