Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile tarım paydaşlarının ortaklaşa yürüttüğü saha çalışmaları kapsamında Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Burhan Bahadır başkanlığında Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaaslan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Yener, Tarım Kredi Kooperatifi Bingöl Müdürü Suphi Çetkin, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yılmaz Çapak ve çok sayıda üreticinin de hazır bulunduğu heyet Merkez Garip köyünde ekimi gerçekleştirilen birinci ürün silajlık mısır, ikinci ürün silajlık mısır ve dane mısır tarlalarında incelemelerde bulundu.
İl Müdürü Burhan BAHADIR ekimin yapıldığı tarlalarda yaptığı açıklamada;
“İlimiz nüfusunun yaklaşık %44'ü tarım ve hayvancılıkla geçinmektedir. Yaptığımız fizibil çalışmalar sonucu İlimizde özellikle kaba yem açığının olduğunu görmekteyiz. Malumunuz üzere kaba yemler (Silajlık Mısır, Yonca, Fiğ, Korunga vb.), hayvancılık işletmelerinde vazgeçilmez öneme sahiptir. Hayvan yetiştiriciliğinde maliyetin % 60-70 i yem girdisidir. Bu nedenle kaba yeme dayalı hayvan besleme yapmayan işletmelerin karlılık oranları düşmektedir. Kaliteli kaba yem kaynakları deyince yem bitkileri ve silaj yemler akla gelmektedir. Gerek ekonomik yem kaynakları olmaları gerekse hayvanların sindirim fizyolojisi ve verimleri bakımından önemli işlevlere sahip olmalarından dolayı kaba yemler büyük önem arz etmektedir.
ÇALIŞMALAR TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR
Bilindiği üzere, SÜTAŞ Süt Ürünleri A.Ş tarafından yapılacak ve İlimizin ekonomik anlamda kalkınmasında önemli bir yer edinecek olan Entegre Teknik Büyükbaş Hayvancılık Yatırım Tesisi inşaatının temeli 20.05.2018 tarihinde atılmış ve çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Yatırımın öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 733.709.212 TL olarak belirlenmiştir.
Söz konusu yatırım tamamlandığında, 6.500 Baş Damızlık Süt Sığırı, 10.000 Baş Süt Yönlü Büyükbaş Hayvan (Sağmal), 5.000 Baş Et Yönlü Büyükbaş Hayvan, Günlük 1.063 Ton Kapasiteli Süt İşleme Tesisi, 50 Başlık Genomik Boğa Yetiştirme Merkezi, Yıllık 10.000 Adet Embriyo Üretim Merkezi, Günlük 600 Ton Kapasiteli Yem Üretim Tesisi, Yıllık 3.000 Dekarlık Alanda Yem Bitkileri Yetiştiriciliği, Yıllık 23.000 Ton Kapasiteli Organomineral Gübre Üretim Tesisi ve Yıllık 39.000 MW Kapasiteli Elektrik (Biogaz) Üretim Tesisi ile tam kapasiteli olarak faaliyete geçecektir.
10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Bu kapasiteye ulaşıldığında; İlimiz genelinde doğrudan 1.060 kişi ve dolaylı olarak 10.000 kişiye işgücü istihdamı sağlanacaktır. Bununla birlikte, İlimiz ve Bölgemizde tarım ve hayvancılığın yanı sıra inşaat, nakliye, ambalaj ve yan sanayi sektörleri ile mesleki eğitim gibi birçok alandaki faaliyetleri ve diğer pozitif dinamikleri harekete geçirecektir. Günlük 1.063 Ton Kapasiteli Süt İşleme Tesisi ile İlimizde 107 milyon TL değerinde bitkisel üretim hacmi ve yine İlimizde yıllık 3.000 Dekarlık alanda Yem Bitkilerinin (Silajlık Mısır, Yonca, Fiğ, Korunga vb.) ekimi gerçekleştirilecek olup, bu da yıllardan beri atıl durumda olan tarım arazilerinin basınçlı sulama sistemleriyle (Damla Sulama, Yağmurlama Sulama vb.) en ekonomik şekilde değerlendirilmesine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.
SÜTAŞ İÇİN AYRI BİR ÖNEME SAHİP
Görüldüğü üzere, bugünkü bu alanda modern basınçlı sulama sistemiyle gerçekleştirilen silajlık mısır ekim sahası aynı zamanda ilimizde yatırıma başlamış olan SÜTAŞ Süt Ürünleri A.Ş için de ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü firmanın çok ciddi bir kaba yem ihtiyacı olacağı görülmektedir.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bu tesisin faaliyete geçerek tam kapasiteli üretime başlamadan önce gereken tüm tedbirleri alıp hem üreticilerimizin ve hem de tesisin ihtiyaçlarının karşılanması için imkânlarımızı seferber edeceğiz. Saha çalışmalarına ve üreticilerimizin entansif tarım teknikleriyle buluşmaları için eğitim-yayım faaliyetlerine ve tohum vs. girdilerin desteklemesine ağırlık vereceğiz.
Bu gün burada silajlık mısır üretiminde ilk kez 50 dekarlık bir alanda damla sulama sisteminin kullanılmasına tanıklık ediyoruz. İnşallah yaygınlaşması için elimizden gelen çabayı göstererek SÜTAŞ yatırımı tamamlandığında hem kurumsal hem de üreticilerimiz olarak hazır olmayı planlıyoruz" dedi.
İl Müdürü ve beraberindeki heyet bu ilki gerçekleştiren üreticilere teşekkür ederek; ülkemiz ekonomisi için hayırlı olması temennisinde bulundu.
TARIMDANHABER