Mali ve muhasebe işlemlerinin verimli ve sorunsuz bir işleyişle yürütülebilmesi ve uzmanlaşmanın sağlanabilmesi amacıyla Merkez Birliği ve Bölge Birliklerinde, muhasebeden sorumlu personele yönelik hazırlanan “Merkezi Muhasebe Uygulamaları Eğitimi"nde konuşan Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, "Değişim zordur, ama olması gerekendir." dedi.
Merkezi muhasebe uygulamalarından sorumlu fon yönetimi ve muhasebe daire başkanlığı personeli, ile bölge birliklerinde görev yapan muhasebe departmanı yönetmenleri ve merkezi muhasebe sorumlularına yönelik düzenlenen eğitimde katılımcılara; beyanname ve bildirgeler, teşkilat kapsamında e-defter uygulaması, e-fatura, kooperatiflerin gelir gider hesap takipleri yapılarak yanlış ve hatalı kayıtlara zamanında müdahale edilmesi, bilanço ve gelir tablolarının doğru oluşumunun sağlanması, e-koop sisteminde oluşturulan (teşvik, harcırah ve hak ediş) programlarının kullanılması konularında eğitim verildi.
Değişim zordur, ama olması gerekendir
Göreve geldikleri tarihten bu yana ciddi proje çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Genel Müdür İrfan Güvendi, “Geride bıraktığımız seneden beri bir dönüşüm içindeyiz. Altyapıda bir dönüşüm sağlamaya çalışıyoruz. Değişimi yönetmek zordur. Küreselleşen ve hizmet ağının her geçen gün daha fazla geliştiği bir durumda, kurumumuz da ortaklarının ihtiyaçlarını kaliteli bir şekilde karşılayabilecek hale gelmelidir. Kendimizi, mevcut sistemimizi, ortaklarımızın ihtiyaçları doğrultusunda düzenlemeliyiz. Serbest piyasa, rekabet güçleri, ortak beklentisi, düzenleme ihtiyaçları, yeni veya değişen tarımsal girdi ihtiyaçları göz önünde bulunarak her zaman yenilikçi olmak zorundayız.
Değişim zordur, ama olması gerekendir. Bütün Bölge Birliklerimizin pazar analizini yaparak bir hedef planlaması yapıyoruz. Bilgi üretim sistemi çalışmamızda da son aşamadayız. Bu sisteminin entegrasyonunu tamamladıktan sonra evrak trafiğinin de önüne geçeceğiz. Bölge müdürlerimiz, personelimiz tarladan, evinden istediği yerden elektronik imza ile işlerini tamamlayabilecek. Bu sayede hem evrak işinin azaltmış, hem de ortağın hizmetini daha çabuk tamamlamış olabileceğiz. Bunlara ek olarak ortak ürünlerimizin internet üzerinden değerlendirilmesi amacıyla, e-ticaret portalı üstünde de çalışıyoruz. Ayrıca gübre tedariki konusunda bir takım sıkıntılar yaşıyorduk, gerekli fizibilite çalışmaları yaparak, sorunları tespit ettik ve çözüm önerileri ürettik. Artık gübre tedariki konusunda hiçbir sorun yaşamıyoruz. Sorun odaklı değil çözüm odaklı çalışarak, yeni fikirler ürettiğimiz takdirde çok daha başarılı işlere imza atacağımıza inanıyorum." dedi.
Öncü olmak zorundayız
Güvendi, çiftçiye en kaliteli hizmeti, en hızlı ve uygun şekilde sağlamayı hedeflediklerinin altını çizerek, “Bizler yaz, kış demeden zor şartlar altında çalışan emektar bir kesme hizmet götürüyoruz. Bu yüzden daha fazla çalışıp, ortaklarımıza katkı sağlamanın yollarını aramalıyız. Ortaklarımızın menfaatlerini koruyarak, onların sürdürülebilir bir ekonomik refaha kavuşması için olağan gücümüzle çalışmalıyız. Ortaklarla sürekli iletişim halinde olarak, onların görüşlerini, sorunlarını dinleyerek çözüm önerisi üretin. Fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Sorumluluk alın, elinizi taşın altına koyun ve sürekli yeni fikirler üretmeye itina gösterin. Öncü olmak zorundayız. Sektörde öncü olabilmenin önemli kriterlerinden biride iyi eğitilmiş, aldığı eğitimleri kullanıp, geliştirmiş ve çalıştığı kurum ile bütünleşmiş personel ile sağlanır. Bilgili yetenekli, kabiliyetli, personel portföyüne sahip olabilmemiz için hizmet içi eğitimlere devam edeceğiz. Dışardaki diğer firmaların bile isteyeceği nitelikli personele sahip olmalıyız. Personel kalitemiz ne kadar üst seviyede olursa, kurumumuzda o denli güçlü olur. Bu eğitimin hepiniz için verimli geçmesini temenni ediyorum." diyerek sözlerini tamamladı.
Eğitim toplantısına Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Gülhan, Fon Yönetimi ve Muhasebe Daire BaşkanıMehmet Boydaş Ankara Bölge Müdürü Veli Altunkaş, ilgili birim müdürleri ve personel katıldı.