‘Bal mumu çiçeği’ olarak da bilinen mum çiçeği, sarmaşık türüne ait bir bitkidir. Genel olarak iç mekanlarda yetiştirilen bu bitkinin bakımı da birçok çiçeğe göre basittir.

‘Hova’ ismi ile de bilinen mum çiçeği, saksı içerisinde salkımlar halinde çiçek açan bir bitkidir. İlginç yaprakları ile dikkat çeken mum çiçeği, estetik görünümü sayesinde bulunduğu her ortamın havasını değiştirir. Peki, mum çiçeğinin özellikleri nelerdir? Mum çiçeği neyi temsil eder? Mum çiçeğinin bakımı nasıl olmalıdır? İşte mum çiçeğine dair tüm merak edilenler…

MUM ÇİÇEĞİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Mum çiçeğinin yaprakları parlak yeşil renginde ve etli bir yapıdadır. Bitkinin yapraklarının yüzeyi mumlu bir tabaka ile kaplanmıştır. Çiçeğin ismi de bu özellikten gelmektedir.

Mum bitkisinin çiçekleri salkım şeklindedir ve yıldıza benzer bir görünümdedir. Çiçekler, pembe, beyaz, kırmızı ve sarı olabilir.

Hava kökleri sayesinde sarmaşık bir yapıya sahip olan mum çiçeği, doğal ortamında ağaç gövdelerine sarılarak büyür.

MUM ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Mum çiçeği iç mekanlarda bakılmaya müsait bir yapıdadır. Bu çiçek parlak ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamda bulunmalıdır. Kısmi gölge veyahut da filtrelenmiş ışık, mum çiçeğinin gelişimi üzerinde etkilidir.

Hafif nemli ortamları seven mum çiçeğinin yapraklarının düzenli olarak nemli bir biz yardımı ile silinmesi gerekir. Yanı sıra bitkinin yanına su dolu bir kap koymak da ortamın nemlenmesine yardımcı olabilir.

Ev ortamında bakılan mum çiçeği yaz aylarında mutlaka balkona çıkarılmalı ve havalandırılmalıdır. Bu sayede bitki daha iyi bir gelişim gösterecektir.

Gübreye ihtiyaç duyan mum çiçeği belirli periyotlarda desteklenmelidir. Bitki için aktif büyüme dönemlerinde yani ilkbahar ve yaz aylarında mutlaka gübre kullanılmalıdır.

MUM ÇİÇEĞİ İÇİN NASIL BİR SAKSI TERCİH EDİLMELİDİR?

Mum çiçeği ofis ve ortamları için ideal bir bitkidir. Özellikle geniş olan alanlarda konumlandırılan mum çiçekleri, ortamın daha ferah bir dekorasyona sahip olmasına katkıda bulunur.

Mum çiçeğinin gelişimini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. O faktörlerin başında ise saksı seçimi gelir.

Mum çiçeği için tercih edilecek olan saksının büyük ve geniş olması gerekir. Ayrıca saksının drenaj deliklerinin de açık olduğundan emin olunmalıdır. Aksi takdirde fazla su içeride birikecek ve bu da çiçeğin kurumasına yol açacaktır.

MUM ÇİÇEĞİ NASIL VE HANGİ SIKLIKLA SULANMALIDIR?

Mum çiçeğinin nemli ortamdan hoşlandığından yukarıda bahsetmiştik. Dolayısı ile bu çiçeğin toprağı tam olarak kurumadan, düzenli aralıklar ile sulanması gerekir. Toprağın kurumaya başladığının fark edilmesi ile birlikte bitkinin köküne doğru su verilmeli ayrıca bitkinin yaprakları da düzenli olarak nemli bir bez ile silinmelidir. Bu sayede çiçeğin daha iyi gelişim gösterdiği bilinmelidir.

Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir? Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir?

Ayrıca çiçeğin doğrudan güneş ışığına maruz bırakılması toprağı ve yaprakları hızlı bir şekilde kurutacağı için bitkinin mutlaka yarı gölgeli bir ortamda bulunması gerekir. Bu sayede hem nem düzeyi korunacak hem de yapraklar güneşin zararlı ışınlarından etkilenmeyeceklerdir.

MUM ÇİÇEĞİNİN ANLAMI NEDİR?

Zarif görüntüsü ile bulunduğu her ortamın havasını değiştiren mum çiçeğinin anlamı da birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Nerede ise her çiçek türünde olduğu gibi mum çiçeğinde de renklere bağlı olarak anlam değişiklikleri gözlenir.

Kırmızı renkli mum çiçekleri tutkuyu ve gücü temsil eder. Pembe tonlarının ağırlıklı olduğu mum çiçeği için ise nezaketten ve sevgiden bahsetmek mümkündür.