Bolu Merkez İlçeye bağlı Saraycık köyünde 18 da alanda ekilen nohut bitkisi düzenlenen tarla günü ile üreticilere gösterildi.
Tarla gününe Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdürü Vekili Fahri TETİK, Ziraat Odası Başkanı Hakkı FİDAN, Kurumumuz Şube Müdürleri, kurum çalışanları, Muhtarlar ve üreticiler katıldı.
Açılış konuşmasının ardından Ziraat Odası Başkanı Hakkı FİDAN'a söz verildi. Hakkı FİDAN, konuşmasında bu tür çalışmaların yapılmasından memnun olduğunu ve devam etmesini istediğini ifade ederek kurum çalışanlarına teşekkür etti.
Sonrasında söz alan Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vekili Fahri TETİK konuşmasında;
Hepimizin bildiği gibi İlimiz çiftçisinin, bitkisel üretimde öncelikli ürünleri patates ve buğdaydır. Hayvancılıkta kullanılan kaba yem ihtiyacını karşılamak için yapılan çalışmalar neticesinde son dönemde silajlık ve dane mısır tarımı da yapılmaya başlanmıştır. Patatesin birçok ilde yoğun olarak ekilişi yapıldığından dolayı karlılık oranı dönemsel olarak değişmektedir.
Ülkemizde son yıllarda görülen ekonomik ve sosyal gelişmeler nedeniyle gerek tarımla uğraşan üreticiler ve gerekse tarıma dayalı sanayii kuruluşları alternatif tarım ürünleri arayışlarına girmişlerdir.
Üreticilerimiz günümüzde; Daha önce yetiştirdikleri ürünlerden istedikleri verimi alamamaları üzerine Nohut, Yağlık Ayçiçeği, Dane Mısır, gibi alternatif ürünlere yönelmişlerdir…
Pek çok kaynağa göre, Ülkemizde yaklaşık 7000-7500 yıl önce nohut yetiştirildiği bilinmektedir. Bugün artık Türkiye de dâhil Dünyanın pek çok ülkesinde nohut tarımı yapılmaktadır. FAO verilerine göre, 2016 yılında, Ülkemizde 3.516.872 dekarlık bir alanda toplam 455.000 ton nohut üretilmiş ve ortalama verim 126 kg/da alınmıştır.
İlimizde ise Nohut 2013 yılında İlimiz merkez Kındıra Köyünde 7 da alanda 4 çeşit ile demonstrasyon amaçlı ekilişine başlanmış, günümüze kadar ekiliş alanı artarak bu gün 800 Dekara ulaşmıştır. İlimizde verim ortalaması 180 Kg/da üzerindedir.
Nohut, protein ve nişasta deposu olmasının yanı sıra besin değeri ve lezzetiyle Türk mutfağının vazgeçilmez bakliyatlarından biri konumundadır. Yemeğinin yanında Leblebi formuyla da kuruyemiş reyonlarının vazgeçilmezlerindendir.
Nohut, tanelerinde bulunan %20-25 protein, % 40-60 karbonhidrat,% 4.5-5.5 yağ, fosfor ve kalsiyum sayesinde insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Dünya üretiminin hemen hemen tamamında değişik şekillerde temel gıda maddesi olarak tüketilmektedir.
Konuşmalar Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Personelleri Ali DEMİRER ve Sabri YÜKSEL'in bilgilendirmeleriyle son buldu.
Konuşmaların sonunda sıra Bolu tarımsal deseninde her geçen yıl payını arttırarak kendine önemli bir yer bulan Nohut'un tadım sunumuna geldi. Türk mutfağının vazgeçilmezi nohut pilav eşliğinde ziyaretçilere ikram edilirken eşsiz tadıyla beğenileri toplayarak yapılan çalışmanın başarısını perçinledi.
Program çekilen hatıra fotoğraflarıyla son bulurken karelere yansıyan memnuniyet sevinçle karşılandı.
TARIMDAN HABER