İÜ Yabancı Diller Bölümü'nün bahçesinde başlatılan proje üzerinde, bu yıl daha kalabalık ve sistematik bir ekiple çalışmalara devam ediliyor. Projede İstanbul Üniversitesi'nin her fakültesinden gönüllü öğrenciler görev alıyor.

Haftalık programlı şekilde planlanan bahçe çalışmaları hemen hemen hasat zamanına kadar devam edecek. Proje için gerekli olan uygun toprak kapsamında gerekli olan toprak temini için İÜ Orman Fakültesi öğrencileri tarafından sağlanıyor.

Projeye İÜ Ekoloji Kulübü Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Şentürk ve İÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel destek oluyor.

"Gönüllü Ağımızı Genişletmek İstiyoruz"

"Organik Bostan" projesinin ilk etkinliği, Mart ayında yapılan bostan temizliği oldu. İÜ Ekoloji Kulübü Başkanı Özge Doruk proje ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: "Üniversite öğrencileri olarak toprak işleri ile ilgili olmak istiyoruz. Ne yiyoruz, ne yapıyoruz, topraktan ne alıyoruz öğrenmek için ve tecrübe etmek için adım attığımız bir proje bu. Bu şekilde biraz sistemi oturtup gönüllü ağımızı genişletmek istiyoruz. Üniversitede büyük bir kitleye ulaşmayı ve bu projeden haberdar olmalarını amaçlıyoruz."


"Toprak İnsana Pozitif Enerji Veriyor"

İÜ Sosyoloji Bölümü Öğrencisi Gülsüm Çolak, bu projenin toprakla ilgilenebilmek adına kendileri için güzel bir fırsat olduğunu dile getirdi. "Toprakla ilgilenmeyi seviyorum. Bu işle ilgilenirken de çok eğlendim. Toprak insana pozitif bir enerji veriyor. Ekip güzel. Toprak ile profesyonel olarak ilgilenen, daha deneyimli birisinin olması da güzel. Onun sayesinde güzel şeyler öğrendim. Aslında amaçladığımız şey toprakla daha çok vakit geçirebilmek. Bunun yanında 'Nasıl ekip biçilir?' bunu öğrenmek" dedi.

"Okul Sınırları İçerisinde Toprakla Uğraşmak Güzel"

Bir şeyler ekip biçmeye balkon bahçeciliği ile başladığını ancak zamanla daha fazlasına ihtiyaç duyduğunu söyleyen İÜ İşletme Bölümü Öğrencisi Zöhre Gözükara ise, "Toprakla ilgili daha başka ne yapabilirim diye düşünürken her gün gelip gittiğim okulumdaki bostanın varlığından haberdar oldum. Kendi kendime yetebilmek, kendi gıdamı üretebilmek adına bostanın benim için güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Okul sınırları içerisinde bile toprakla uğraşmanın mümkün olduğunu görmek beni mutlu etti. Benim gibi düşünen insanlarla bir araya gelip fikir alışverişinde bulunuyor olmak güzel. Projenin devamlılığını sağlamak önceliğimiz. İleride daha çok insanın bostanın varlığından haberdar olmasıyla birlikte bostanın daha geniş bir alana yayılabileceğini, daha verimli ve sürdürülebilir üretim yapabileceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"İnsanlara Umut Aşılayabileceğimiz Bir Araç"

Topraktan uzaklaştıkça insanlardan da uzaklaşılacağını düşündüğünü söyleyen İÜ İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü Öğrencisi Esra Durmaz ise "Yoğun tempolu şehir yaşamından uzaklaşıp biraz olsun nefes almak iyi fikir. Önceleri yaptığımız işin sadece çevreye duyarlı birkaç öğrencinin çabalarından ibaret olacağını düşünmüştüm. Ancak bostana başladığımızda orta yaşlı, muhtemelen köyden kente göç etmiş güvenlik görevlilerinin heyecanını, bize can siperane yardım etmeye çalıştıklarını hatta bostan çapaladıklarını görünce, insanların içlerinde ne denli doğa özlemi taşıdıklarını gördüm. Böylece bostan fikrinin insanlara bir nebze umut aşılayabileceğimiz bir araç olduğunu gördüm. Bu projeyle iyi arkadaşlıklar edindim. Bostanla beraber hayatım renklendi. Projede görev alarak hayata küçücük de olsa güzellik katmayı ve güzel insanlarla birlikte bir şeyler yapmanın hazzına ulaşmayı amaçlıyorum" şeklinde konuştu.