Çay üretiminde, nitrat ve azot içerikli kimyasal gübreler yerine bikrobiyal organizmalar içeren organik gübre kullanılacak. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 830 bin dekar alanda yaklaşık 50 yıldır dekar başına uygulanan 130 kilo kimyasal gübrenin yerine organik gübre alacak. Organik gübreye geçiş ile birlikte Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki tarım arazileri organik havzaya dönüşecek.
4-5 YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
Konuyla ilgili açıklama yapan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 4-5 yıldır organik gübre üzerinde çalıştıklarını belirterek, uygulamalı deneylerde çay için en uygun organik gübrenin mikrobiyal gübre olduğunu tespit ettiklerini kaydetti. Bakanlığın çay bahçelerinde organik gübrenin kullanılması yönünde radikal bir karar aldığını bildiren Sütlüoğlu, uygulamanın nasıl olacağı konusunda çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
"Hedef tamamen organik tarıma geçmektir. Bunu yaparken doğru organik gübreler kullanmak geriyor. Bizim 4-5 yıldır yaptığımız çalışmalarda organik gübre olarak adlandırılsa da mikrobiyal olarak adlandırılan içerisinde canlı bakteriler bulunan gübreler üzerinde çalışıyoruz. Bunlar toprakta yaşayabilen, topraktan aldığı yararlı mineralleri bitkiye verebilen organizmalardır" değerlendirmesinde bulunan Sütlüoğlu, mikrobiyal gübre ile üretilen çaylarda verimin arttığını gözlemlediklerini vurguladı.
ÜRETİCİYE TAM ANLATAMADIK
Organik gübrenin kullanımı konusunu üreticiye tam anlatamadıklarını da ifade eden Sütlüoğlu, "Süreci biz vatandaşlarımıza tam olarak anlatamadık. Organik üretimden hiç gübre verilmemesi gerektiğini anlayanlar oldu. Bahçesine hiç gübre vermeyen üreticilerimizin de doğal olarak üretimleri düştü" dedi.
Sütlüoğlu, mikrobiyal gübrenin sıvı olarak uygulandığını ve kimyasal gübreye oranla uygulamasının daha kolay olduğunu da belirtti.